Ez lenne a harmadik verzió. Nemsokminden van amit már háromféleképpen megpróbáltam, nem tudok mit tenni, szeretem. Meg gondolom még rajtamkívül sokan. Meg persze nem utolsó sorban filléres étel. Jót tesz az „emésztésnek” is, erre tegnap jöttem rá miután bevertem egy nagy adaggal J
Most az volt amit elsőre nemigazán akartam, a nagyis verzió. Évi ragaszkodott a rántáshoz, így elég hagyományos íze lett. Énmeg ragaszkodtam ahhoz hogy legalább a fele borsót összedarálom, így meg még egy kis színe is lett.
Találtunk a fagyasztóban egy darab kolbászt is, ez került a tetejére. A három eddigi változat közül talán ez lett a legjobb, emiatt "tökéletes", nekünk legalábbis azlett :)
Kellbele (4 főre):
500 g zöldborsó
1 póréhagyma, felszeletelve
1 sárgarépa, apró kockákra vágva
1-1,5 liter húsleves alaplé
Nagy csokor petrezselyem
Tengeri só
Olívaolaj
40 g vaj
Két evőkanálnyi liszt
1 dl tejföl
Fél sárgarépa, nagyon apró kockákra vágva (brunoise a neve) díszítésnek (elhagyható, de finom is szóval inkább ne)
Egy nagyobb lábasban 5-6 evőkanálnyi olívaolajon 10 perc alatt kis lángon megdinszteljük a póréhagymát, sárgarépát. Hozzáadjuk a zöldborsót, pár percig nagy lángon pirítjuk hogy átmelegedjen, majd felöntjük az alaplével. Kis lángon fedő alatt forrástól számítva 20-25 percig főzzük, közben sózzuk.
Ha kellően megpuhult a borsó (én úgy szeretem ha azért még egy egész kicsit roppan) a felét kiszedjük, botmixerrel masszává aprítjuk. Visszaszedjük a lábasba, jól elkeverjük.
Egy edényben felhabosítjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és 2 perc alatt kis lángon enyhén lepirítjuk. A főzelék levéből fokozatosan annyit adunk hozzá hogy kissé folyós legyen. Adagolás közben simára keverjük. Vékony sugárban visszaöntjük a borsóhoz (még mindig folyamatosan keverve) és összeforraljuk.
A tejfölhöz annyi levet szedünk hogy átmelegedjen. Ha a főzelék felforrt levesszük a tűzről és a tejfölös keveréket is hozzáadjuk. Belekeverjük a petrezselyemet (egy keveset meghagyhatunk díszíteni) és pár percre állni hagyjuk. Ha kell még sózhatjuk.
Tányérba szedjük, néhány szelet sült kolbászt vagy fasírtot helyezünk a tetejére, megszórjuk a maradék petrezselyemmel, felaprított répával.
Kis kanálnyi kolbász zsírt csepegtetünk körbe a tányér széle mentén.