Epresmorzsa
2011. június 14. írta: charliefirpo1

Epresmorzsa

Nah, úgyfest az idei évet se ússzuk meg epres desszert nélkül (bár egy kép elejéig felvillant egy epres torta már). Pedig épp nem erre gondoltam, de a sors ígyhozta. Évi a hétvégén lapozgatta Gordont azt ott akadt meg a szeme a rebarbarás morzsán. Persze minden volt hozzá, kivéve a rebarbarát. Azt két helyen láttam összesen, és háááát, nem néztek ki túl bizalomgerjesztően. Úgyhogy a szombati nagy bevásárlás végét ismét a péknél (sarki pékség, aztán profilbővítéssel pékség és zöldséges) végeztem, 80 dkg eperrel távozva.
 
Kellbele (4-6 főre):
50 g „jeges” vaj
10 dkg liszt
50 g barnacukor
150 g hántolt, natúr mogyoró
40 g kukoricapehely
80 dkg eper, megmosva, közepe kivágva
150 g vaníliás cukor
2-3 db kandírozott gyömbér, feldarabolva
1-2 evőkanál víz
Pár csepp citrom vagy lime lé
 
Vaníliafagylalt
Pár mentalevél
 
Filmmellé: Unknown (szar volt de mindegy)
 
Az epret megtisztítjuk, közepét kivágjuk, pár szemet félreteszünk, a többit nagyobb darabokra (félbe, negyedekre) vágjuk.
Megszórjuk vaníliás cukorral, összekeverjük, egy percre állni hagyjuk (ettől kis levet ereszt). Közepes méretű lábasba vagy egy szélesebb serpenyőbe öntjük, felforraljuk, ha kell adunk hozzá egy kevés vizet. 1-2 percig kis / közepes lángon pároljuk, vigyázva hogy a gyümölcsdarabok ne essenek szét.
Levesszük a tűzről, ha sok folyadék gyűlt össze a nagyját leöntjük (néhány evőkanálnyi maradhat az alján), a gyömbért beleszórjuk, rácsepegtetünk pár csepp lime- vagy citromlevet majd hagyjuk kihűlni.
A morzsához a vajat 30 percre fagyasztóba tesszük. Kivesszük, felkockázzuk, tálban elkeverjük a liszttel. Két tenyerünk között mintha kezet mosnánk, morzsa állagúra „daráljuk”. Hideg kézzel érdemes csinálni, akkor nem olvad meg olyan gyorsan a vaj.
Ha kész hozzákeverjük a barnacukrot, mogyorót, kukoricapelyhet.
Egy közepes méretű magas falú tálat kivajazunk, a párolt eperdarabokat egyenletesen elrendezzük. Rászórjuk a morzsát majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 25 percre. Ha a morzsa aranybarnára pirult kivehetjük. 10 percig pihentetjük.
 

Tányérra szedve, vaníliafagylalttal, néhány mentalevéllel egész fasza kis esti nasi lesz belőle. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr312984555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása