Kirántotthús
2011. június 13. írta: charliefirpo1

Kirántotthús

 A „tökéletes” rántotthús nálam a borjúbécsi. Nem karaj, nem csirkemell, vagy miegymás, hanem bornyú.

Az osztrákok, németek ezt legalább olyan komolyan veszik mint mi a pálinkát asszem.
In Austria and Germany, the term Wiener Schnitzel is protected by law, and any schnitzel called by that name has to be made from veal.”
 
Rántotthús figyel fentebb a fejlécben is ha még valakinek nem tűnt volna fel, csak mikor sütöttem lusta voltam megírni, na nem mintha órákat lehetne zengeni róla. Bár jókis téma. Egyesek szerint például sose lehet „elrontani”. Ezzel persze könnyen vitába lehet szállni, ha ette már valaki mócsingos húsból készült, ujjnyi vastag bundában sült használt étolajban tocsogó, kis hazánkban gyakran felszolgált változatát is.
Viszont ha áldozunk rá pár száz forintot pluszban, akkor meg tényleg az egyik legjobb és leggyorsabban elkészíthető gyorskaja.
Két „tökéletes” köretem is van hozzá, egy inkább téli és egy nyári. A téli ami fent is van, krumplipüré és vajon párolt brokkoli.
A nyári meg most jött, olívaolajon sült rozmaringos újburgonya, jégsaláta. A jégsaláta helyett persze az ecetes uborkasaláta is megteszi. Csak most voltam olyan hülye hogy nem vettem uborkát…
 
 
Kellbele:
2 db 15 dkg-os borjúcomb szelet
2 tojás
Fél bögre zsemlemorzsa (fele panko, fele sima morzsa)
Fél bögre liszt
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Citrom
Növényi olaj (étolaj, mogyoróolaj)
 
Mellé:
8 kisebb szem újburgonya
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Egy rozmaringág
Olívaolaj
 
Fél fej jégsaláta
Citrom
 
Házi majonéz
 
Italmellé: Gere Portugieser 2009
 
A majonézt elkészítjük emígyen: http://fast-food.blog.hu/2010/12/05/rantott_sajt_4
A jégsalátát lemossuk, 1 cm-es csíkokra vágjuk, jeges vízben állni hagyjuk.
A húst fél órával a sütés előtt kivesszük a hűtőből, lemossuk, megszárítjuk.
A burgonyát 15 percig sós vízben előfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, nagyobb szeletekre vágjuk (elég egy krumplit félbe, negyedekbe ha nagyon nagy lenne).
Egy nagyobb serpenyőben 4-5 evőkanálnyi olívaolajat hevítünk. Hozzáadjuk a krumplit, kb. 5 perc alatt közepes / nagy lángon aranybarnára sütjük. A vége előtt pár perccel rádobjuk a rozmaringágat is.
Lecsepegtetjük, melegen tartjuk tálalásig.
A panírhoz a tojást felverjük, csipet sót adunk hozzá. A prézlit összekeverjük, széles tányérra szórjuk. A liszthez szintén adunk egy csipet sót, majd ezis egy széles tányérra kerül.
A letörölt, száraz hússzeleteket folpack között sodrófával vagy más sima felületű tárggyal a másfélszeresére klopfoljuk (kb. fél centi vastagra).
Sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlevet csepegtetünk rá majd panírozzuk liszt, tojás, prézli sorrendben. A végén „lerázzuk” a maradék prézlit.
Széles serpenyőben 4-5 percig nagy lángon hevítjük az olajat majd mérsékeljük azt és belefektetjük a hússzeleteket. Oladalanként 3-4 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük közepes / nagy lángon. Szalvétára fektetjük, leitatjuk a felesleges olajat majd „élére állítjuk” tálalásig. Ettől nem lesz szottyadt a tányérral, szalvétával érintkező oldala.
Az előzőleg felszeletelt jégsalátát leszűrjük, meglocsoljuk egy korty olívaolajjal, pár csepp citromlével.
Azt már készis van..
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr172979777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása