És akkor tegnap megvolt az első bográcsozás is. Még a télen vettünk egy nagyadag lapockát (a nemrég bemutatott szarvasgerinccel egyetemben) amit már pár hete tervelünk elfogyasztani. Hát tegnap eljött az ideje. Nem perkelt készült belőle, hanem ragu. Értsd se paprika, se paradicsom, helyette viszont volt répa, zeller, rozmaring, borókabogyó. Mellé meg laposkenyér. Megmutatandó hogy bográcsban nemcsak marhapörkűt készülhet.
Bográcsban - vörösboros szarvasragu
Kellbele (6-8 főre):
2 evőkanál liszt
Tengeri só, frissen őrölt fekete bors
Kb. 1 kg szarvashús, falatnyi darabokra vágva
Olíva olaj
2 közepes fej vöröshagyma, durvára aprítva
3 répa, nagyobb darabokra vágva
2 szárzeller, nagyobb darabokra vágva
1 teáskanál borókabogyó, összetörve
2 rozmaringág, levelei összevágva
30-40 dkg burgonya, kis kockákra vágva
50 g vaj
Csokor petrezselyem levelei, apróra vágva
Marhahús leves alaplé
½ kg burgonya, meghámozva, felkockázva
1 fokhagyma, apróra vágva
½ liter vörösbor
Ragu
A felaprított vöröshagymát, zellert répát kevés olívaolajon 10 percig pirítjuk, vigyázva hogy meg ne barnuljanak. Hozzáadjuk a vajat, fokhagymát, borókabogyót, rozmaringot, húst. Sózzuk borsozzuk, nagy lángon kissé lepirítjuk. Felöntjük két pohár borral, elforraljuk. Belekeverjük a felkockázott krumplit, megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a maradék bort és annyi alaplét hogy épp ellepje.
Lassú tűzön néha átforgatva 1,5-2 órát rotyogtatjuk. Ha nagyon kiszáradna vízzel öntjük fel úgy hogy mindig épp ellepje a ragut a folyadék.
A petrezselymet a fokhagymával, sóval, borssal összeaprítjuk. Ha ragu kész hozzákeverjük. Fűszerezzük hamég esetleg kívánna valamit.
Kenyér
Fél kiló lisztet a szokásos módon elkeverünk sóval, borssal, olívaolajjal, szárított rozmaringgal. 3 dl langyos vízben felfuttatunk 7 g szárított élesztőt, a liszt közepébe öntjük és simára gyúrjuk. Konyharuha alatt a duplájára kelesztjük. 8 gombócra tépjük, az ujjainkkal majd a tenyerünk között csapkodva 1 cm-esre lapítjuk. A „korongok” mindkét oldalát meglocsoljuk olívaolajjal, majd felforrósított serpenyőben közepes lángon 4-5 perc alatt ropogósra sütjük.