Spárgás rizottó
2011. május 08. írta: charliefirpo1

Spárgás rizottó

Mert ilyen még nem volt spárgából, csak carbonara. Rizottóban is igen jó tud lenni, pláne ha megszórja az ember a végén némi pirított szalonnával.
 
 
Kellbele:
 
1 közepes sárgarépa, apróra vágva
1 szárzeller, apróra vágva
1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
5 dkg pancetta, vagy más húsos szalonna, vékony csíkokra vágva
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
500 g spárga, nagyobb (kb. 1-2 cm-es) darabokra vágva (alsó szárát kidobni ahol kettétörik, a tetejét félretenni)
1 pohár száraz fehérbor
1 bögre arborio rizs
750 ml húsleves alaplé
Olívaolaj
100 g Vaj
4-5 mentalevél
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
10 dkg reszelt scamorza
Kis marék reszelt parmezán
Parmezánforgács
1 citrom
 
Egy közepes méretű lábasban kevés olívaolajon zsírjára pirítjuk a szalonnát, leszűrjük, tányéron félretesszük. A lábasba beleszórjuk a répát, zellert, vöröshagymát, majd 15 percig kis/közepes lángon dinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, rizst, további 2-3 percig pirítjuk közepes lángon gyakran megkeverve. Felöntjük borral majd nagy lángon elforraljuk teljesen. Szedünk rá annyit húsleveslét ami épp ellepi. 15 percig főzzük kis lángon, a folyadékot folyamatosan pótolva. Negyed óra után beleszórjuk a spárgát (a végeket nem), elkeverjük és még 10 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, rászórjuk a sajtokat, gyors mozdulatokkal elkeverjük amennyire lehet (vigyázva hogy a rizsszemek ne törjenek össze). Sózzuk, borsozzuk, 10-20 gramm kockára vágott vajat és pár csepp citromlevet adunk még hozzá.
Közben egy szélesebb serpenyőt felhevítünk. A sprágavégeket rászórjuk, meglocsoljuk olívaolajjal és ropogósra pirítjuk. A végén 30-40 g felkockázott vajat dobunk még rá, megvárjuk hogy felhabozzon, megszórjuk sóval, borssal, felaprított mentalevelekkel.

Tányérba szedjük a rizottót, rá a mentás spárgát, megszórjuk parmezánforgáccsal meg a félretett szalonnacsíkokkal. Pár csepp olívaolaj kell még a tetejére…  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr882887170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása