Ahogy olvastam a Pasta e faggiolival rokon, ezért nagyjából eszerint is készítettem el. Egy amolyan se nem leves, se nem tészta, hanem valami a kettő között.
Egész gyorsan megvan, egyszerű mint a faék, és olcsó is. Bármikorra, márha sikerül csicseriborsót szereznünk...
Kellbele (2 főre):
1 közepes fej vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1 szárzeller, apróra vágva
1 rozmaringág levelei, finomra vágva
Kis marék apróra vágott kolozsvári, vagy más húsos szalonna
1 db 400 g-os csicseriborsókonzerv, átmosva, lecsepegtetve
Paradicsomsűrítmény, vagy egy-két szemnyi lebőrözött, felaprított friss paradicsom
3-4 dl csirkehúsleveslé
1 dl száraz fehérbor
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Olívaolaj
Frissen reszelt Parmezán
Néhány szelet kenyér, megpirítva
Két-három gombóc tagliatelle vagy más maradék tészta
Bazsalikomlevél
A szalonnát kis olívaolajon zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát, szárzellert, 10-15 perc alatt üvegesre dinszteljük. Megszórjuk a fokhagymával, aprított rozmaringgal és még egy percig pirítjuk. A csicseriborsót a zöldségekhez tesszük, felöntjük egy pohár fehérborral majd nagy lángon pár perc alatt elforraljuk. Hozzáadjuk a húsleveslét, két evőkanálnyi sűrített paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, kis lángon kb. fél óra alatt felére sűrítjük.
Közben a tésztát lobogó sós vízben 5 percig előfőzzük, leszűrjük. A kenyérszeleteket megpirítjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal.
Fél óra elteltével pár evőkanál csicseriborsót félreteszünk, a többit a lével együtt összetörjük (mixerrel vagy krumplitörővel).
Ha túlságosan besűrűsödne kevés húsleveslével lehet hígítani rajta. Én olyan sűrűbb, krémleves állagúra hagytam. Az előfőzött tésztát a csicseriborsóhoz adjuk, felforraljuk, a tészta keménységétől függően 1-2 percig még rotyogtatjuk. Fűszerezzük, ha még szükséges.
Egy szelet pirítóst helyezünk a tányérra, rászedünk egy nagy kanál levest, pár szemet a félretett és egészben hagyott csicseriborsóból, megszórjuk parmezánnal, tépett bazsalikomlevéllel. Megöntözzük pár csepp olívaolajjal.