Babgulyás
2011. február 24. írta: charliefirpo1

Babgulyás

Régi ismerős, ami nagyon jól eshet akár vasárnapi ebédre is. Agyaltam rajta hogy még egy kis derelye passzolna utána, szerencsére aztán hagytam. Hat órát nem terveztem főzni, de ennyi lett végül. Szerencsére nyugodtan ott lehet hagyni, legalábbis én otthagytam az első két és fél órára. Jól elmentünk a Millenáris parkba, kattingattam párat, vettem pár szivart, aztán irány vissza a gulyáshoz meg a borhoz.

 
Kellbele (4-6 főre):
2 sárgarépa, kockára vágva, 2 nagyobb darabokra, negyedekre
2 közepes méretű krumpli, 1 cm-es kockákra vágva
1 fehérrépa, nagyobb darabokra vágva
1 szárzeller, nagyobb darabokra vágva
2 nagyobb fej vöröshagyma, apróra vágva
2 tv paprika, kis kockákra vágva
Fél kaliforniai paprika, kis kockákra vágva
3 közepes méretű fürtös paradicsom, bőre lehúzva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 friss chilipaprika, apróra vágva
Kb. 5 dkg kolozsvári szalonna, kisebb kockákra, vagy vékony csíkokra vágva
40 dkg marahalábszár, megtisztítva, 1-2 cm-es kockákra vágva
2 evőkanál mangalicazsír, vagy olaj
Tengeri só
2 dl száraz vörösbor
1 evőkanálnyi édes paprika
1 teáskanálnyi csípős paprika
Késhegynyi őrölt római kömény
1 teáskanálnyi borókabogyó
Két babérlevél
1 teáskanálnyi szemes fekete bors
2 liter víz
Sűrű tejföl
 
Italmellé: Ikon Merlot
Zenemellé: Buena Vista
 
Szóval. Egy bögre száraz babot beáztatunk előző este három bögre vízben. A húst enyhén sózzuk, borsozzuk. Nagy lábasban felolvasztjuk a zsír felét, hozzáadjuk a szalonnát és lassú tűzön zsírjára sütjük. Beleszórjuk a vöröshagymát, kis lángon 5 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a fehérrépát, zellert, sárgarépát, paprikát, fokhagymát, chilit, borókabogyót, babérlevelet, szemes borsot, maradék zsírt. További öt percig pirítjuk közepes lángon, majd hozzáadjuk a húst, római köményt is. Úgy sütjük tovább hogy lehetőleg ne eresszen sok levet és a fokhagyma se égjen meg. 7-8 perc után felöntjük két pohár vörösborral, majd elforraljuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a csípős és édes paprikát. Visszatesszük a tűzre, összekeverjük, kézzel beletörjük a paradicsomot. Felöntjük két liter vízzel, fedő alatt kis lángon két és fél órát főzzük.
A húst kiszedjük, a lét egy fazékba szűrjük. A zöldségeket kidobjuk (babérleveleket ne!), a húst, lét visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a leszűrt babot, babérlevelet és fedő alatt kis lángon puhára főzzük (nekem most két órát tartott még). Egy óra múlva beledobjuk a felaprított sárgarépát, krumplit. Sózzuk, borsozzuk, készre főzzük.
Sütni való krumplit használtam mert épp az volt kéznél. Lehet hogy emiatt, de egész jól bírta a főzést, 1 óra múlva sem esett szét. A bab akkor van majdnemkész (kb. fél óra kell még neki) ha egy szemre ráfújva a bőre megreped.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr362688719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása