Ez mondjuk hamarabb is eszembe juthatott volna annyi gombát meg spagettit zabáltam az elmúlt évek során, de jobb később mint soha. Tulajdonképpen semmi változás nem történt azon kívül hogy ezalkalommal került a tésztába egy kevés friss zöldfűszer, tésztának papardelle-t választottam, gombának a barna csiperkét mert ahogy észrevettem ez nem annyira "vizes" mint a fehér. Illetve a végén megborogattam az egészet a tojásos tejszínes parmezános keverékkel. Fasza lett.
Csirkés gombás carbonara
Kellbele:
1 db, kb. 20-25 dkg-os csirkemell
250 g barna csiperke
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 nagy csokor petrezselyem, durvára vágva
1 kis csokor metélőhagyma, fél gyufaszálnyi hosszúra vágva
1 rozmaringág levelei, felaprítva
1 kis csokor kakukkfű levelei, felaprítva
1 dl száraz fehérbor
1 tojás, felverve
1 dl sűrű tejszín
Nagy marék reszelt parmezán
250 g papardelle vagy tagliatelle
100 g vaj
Olívaolaj
Frissen őrölt fekete bors
Tengeri só
Italmellé: Nyakas - Aligvárom
A csirkemellet kis, kb. 1 cm-es kockákra vágtam, a gombákat negyedekre, nyolcadokra mérettől függően. Kis olívaolajon felolvasztottam a vaj 1/3-át. Hozzáadtam a húst, pár percig rázva kevertem nagy láng felett hogy egy kis színt kapjon majd beledobtam a gombát is. Az egészet nagy / közepes láng felett öt perc alatt aranybarnára pirítottam. Félidőnél megszórtam az apróra vágott rozmaringgal, kakukkfűvel, majd a vége előtt fél perccel az apróra vágott fokhagymával is (sütés közben ha nagyon felszívná a gomba az olívaolajat lehet hozzáadni nyugodtan, el nem fogja rontani). Sóztam, borsoztam, mérsékeltem a lángot és felöntöttem 1,5 dl száraz fehérborral. Megvártam hogy teljesen elforrjon, majd rádobtam 1/3 rész vajat, az összevágott petrezselymet és metélőhagymát.
Közben nagy lábasban megfőztem a tésztát, leszűrtem ( bögrényit félretettem a főzővízből), a gombához adtam. Öntöttem rá egy keveset a félretett vízből is és elkevertem láng felett. Fűszereztem, rádobáltam a maradék vajat, megvártam hogy elolvadjon, félretettem.
Miközben hűlt, felvertem egy tojást, elkevertem benne a tejszínt, egy csipet sót és a parmezánt, majd a tésztára öntöttem. Ahogy rákerült egyből jó alaposan összekevertem mégegyszer az egészet ahogy azt már a cukkinis változatnál is említettem.