Ázsiai sertésszűz
2010. szeptember 25. írta: charliefirpo1

Ázsiai sertésszűz

Ázsiai ételekkel gyakran kísérletezek hétközben ha épp unatkozom és nincs jobb ötletem. Tésztával vagy rizzsel próbálok valamit alkotni, de mostanában nem nagyon sikerülnek. Vagy száraz lesz a hús, vagy épp túl sós lesz minden, de azér’ próbálkozom.

Ugye az ázsiai - és itt most a kínai, thai, koreai, stb. ételekre gondolok - wok „egytálaknál” ahogy én észrevettem – lehet rosszul – az lenne a lényeg hogy nagy hőfokon fokhagymás, gyömbéres chilis alapon hirtelen összesütjük a hozzávalókat – azaz szinte bármit ami épp a kezünk ügyébe kerül – felöntjük némi folyadékkal majd valamilyen eljárással besűrítjük ha szükséges az egészet. Ennél a mindent összesütünk témánál akadok el legtöbbször, a nagy hő miatt mire a hús, zöldség megpirulna a fokhagyma szerencsétlenebb esetekben már meg is égett. Vagy ha pl. csirkemellet használok megkeményedik mire elkészül az egész. Ezt a problematikát ezalkalommal úgy oldottam meg, hogy nemes egyszerűséggel külön-külön pirítottam meg a zöldeket és a húst majd az egészet pár perc alatt összekevertem.
 
A másik nemolyan vészes problémám pedig a sós íz. Ez a konyha mellőzi a só használatát, helyette különböző szószokkal szabályozza ezeket az ízeket. Gondolom aki gyerekkora óta szója, hal, osztrigaszószon él, annak ez olyan természetes mint nekem egy vagy két csipet só hatását megkülönböztetni. Lényeg a lényeg, általában elbaszom mert a három közül valamelyiket túl gazdagon használom, utána meg lehet vedelni a vizet literszámra.
Úgyhogy most erre is nagyon figyeltem, és végeredményben egész ehető kis vacsorát sikerült összerittyentem.
 
Kellbele (2 főre):
 
A páchoz:
Kb 15 dkg sertésszűz, ujjnyi szeletekre vágva
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál osztriga szósz
 
A szószhoz:
1 teáskanál kínai ötfűszer
1 padlizsán, kimagozva, hosszában negyedekre vágva, majd szintén ujjnyi csíkokra
1 kápia paprika, vékony csíkokra vágva
6 fej közepes méretű csiperke, negyedekre vágva
3 zöldhagyma, átlósan közepes méretű karikákra vágva
1 chili paprika, felaprítva
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
Egy evőkanálnyi friss aprított gyömbér
1 dl langyos víz
Egy evőkanálnyi kukoricakeményítő
1 dl shaoxing rizsbor
Két evőkanálnyi szójaszósz
Egy evőkanálnyi osztrigaszósz
Egy teáskanálnyi szárított koriander
Egy evőkanálnyi pirított, tört szezámmag
Pár csep rizsecet
Pár csepp szezámolaj
Mogyoró- vagy étolaj
 
A rizshez:
Fél bögre jázminrizs
Egy bögre víz
5 csipet tengeri só
Két evőkanálnyi vaj
 
Egy kisebb tálban összekevertem két evőkanálnyi szójaszót, egy evőkanálnyi osztrigaszószt egy teáskanálnyi kínai ötfűszerrel (Ázsia boltban beszerezhető), beletettem a felszeletelt húst és félretettem egy órára.
Közben mindent zöldséget összevágtam. A wokot felhevítettem, beleszórtam a felszeletelt gombát és szárazon nagy lángon aranybarnára pirítottam. Kiszedtem és félretettem. Beledobtam a padlizsáncsíkokat, egy evőkanálnyi olajat locsoltam rá és pár perc alatt gyakran átforgatva szintén megpirítottam, majd egy szalvétán ezt is félretettem. Végül a vékonyra szeletelt paprikát is pár perc alatt megpirítottam és ezt is félretettem.
A pácléből kivettem a húsdarabokat, 1 perc alatt megpirítottam egy evőkanálnyi olajon majd rászórtam a fokhagymát, chilit, gyömbért. Fél perc után hozzáadtam az előzőleg megpirított zöldségeket, gombát és rászórtam a teáskanálnyi szárított koriandert. Meglocsoltam rizsborral, szója- és osztrigaszósszal, majd két percig főztem közepes lángon. Hozzáadtam 1 dl vízben feloldott egy evőkanálnyi kukoricakeményítőt és fél perc alatt szirupos massza állagúra sűrítettem. Pár csepp rizsecetet adtam még hozzá.
Köretnek a már megszokott módszerrel rizst főztem. Egy lábasban két evőkanálnyi vajat olvasztottam – ez mondjuk eltért a megszokottól de gondoltam kipróbálom -, rászórtam a rizst és nagy láng felett addig pirítottam ameddig a rizsszemek kifehéredtek. Ráöntöttem egy bögre vizet, 4 csipet sót szórtam rá és a 175 fokra előmelegített sütőbe tettem 25 percre.
Tányérra szedtem a rizst, a húsos zöldséges mártást, rászórtam a vékonyra szeletelt zöldhagymát, egy kevés pirított szezámmagot és megöntöztem pár csepp szezámmagolajjal.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr692321789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janikahhh (törölt) 2010.09.25. 14:59:41

Jelentem, itten ma az ebéd Pappardelle con Frecso Fiocco vót. Én főztem. Jól.
süti beállítások módosítása