Paradicsomos rakottkrumpli
2010. május 10. írta: charliefirpo1

Paradicsomos rakottkrumpli

Na ez eccerű lesz a változatosság kedvéért, igazi fastfood. Lakótársam nagyon rajta van, már vagy tízszer biztos láttam hogy ilyet csinált csodálkoztam is hogy mi a fenét eszik benne, csak krumpli, hús, meg paradicsom. Aztán héten valamelyik este Olivér pont ezt rakta össze a műsorában, gondoltam hamár a csapból is ez folyik akkor csak kipróbálom. Múlthét pénteken meg amúgy is alig ettem mert egész nap szartlapátoltam a munkahelyen, mire hazaértem meg nemnagyon volt már kedvem belebonyolódni a főzésbe meg nagy bevásárlásba kezdeni. Csak paradicsomot, rukkolát kellett vennem minden más volt itthon.
 
Szóval, tepsiben sült paradicsomos újburgonya csirkével, friss rukkolasalátával, tzatzikivel
 
Kellbele (2 adag):
20 dkg újburgonya
15 szem vegyes paradicsom (koktél, sárga, szilva, fürtös de sima koktélból vagy fürtösből is jó szerintem)
2 csirkecomb, kicsontozva, falatnyi darabokra vágva
Fél marék friss oregánó
3-4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál balzsamecet
Frissen őrölt fekete bors
Marék reszelt parmezán
Három marék rukkola
Fél citrom

A tzatzikihez:
2 dl 20%-os tejföl
Fél marék mentalevél apróra vágva
1 marék snidling apróra vágva
1 kb 10 cm-es darab uborka, meghámozva, lereszelve
3 csipet só
1-2 csipet frissen őrölt fekete bors
Kis olívaolaj
 
Zenemellé: Blow soundtrack megint
Italmellé: Nyakas, Budai irsai olivér 2008
 
Az újborgonyát kicsit megsúroltam és lobogó vízben 20 percig főztem (9 csipet sót tettem a vízbe). Lehetett volna bele is dobálni a végén a paradicsomot, de kicsit belassultam, úgyhogy miután a krumpli megfőtt (kés v. villa könnyen átszaladt rajta) leszűrtem, és kis (kb egy liter) vizet forraltam a lábasban. A paradicsomok tetejét keresztbe bevagdostam, és 2-3 percig a szintén forrásban lévő vízbe dobtam. Leszűrtem, és leszedtem a héjját. Fűszermixerben összetörtem egy kis marék oregánót. Ez ilyen jamie-s hülyeség, amúgy zöldfűszerek aprításához / keveréséhez praktikus. Ha nincs akkor jó a mozsár is, vagy egyszerűen késsel felaprítani. Szóval összetörtem az oregánót, hozzáadtam három evőkanál olívaolajat, 3-4 csipet sót, 3-4 csipet fekete borsot meg 3 evőkanál balzsamecetet és összekevertem az egészet.
A kicsontozott és falatnyi darabokra vágott csirkecombokat megsóztam, megborsoztam. Egy széles serpenyőben olívaolajat hevítettem és 5-6 perc alatt közepes lángon megforgatva minden oldalát megpirítottam a húsdaraboknak. Levettem a gázról és félretettem.
Egy jénai tálba beledobáltam a krumplit, a nagyobb darabokat kézzel félbe törtem, közéraktam a meghámozott paradicsomokat, csirkecombdarabokat, a meghámozott fokhagymagerezdeket és meglocsoltam az olívaolajas oregánós keverékkel. Rászórtam még néhány csipet sót, borsot, meg az oregánó szárát is rádobtam. Meglocsoltam egy löket olívaolajjal még pár oregánó levelet szórtam még rá és 200 fokos előmelegített sütőbe tettem. 35 percig sütöttem, kivettem és tányérra szedtem. Egy nagy edénybe beleszórtam a rukkolát, meglocsoltam egy löket olívaolajjal, fél citrom levélvel és rászedtem a krumplis csirkére. Parmezánt reszeltem még rá.
A tzatzikit még a hús sütése közben megcsináltam. Kb 2 dl 20%-os tejfölt konyhai ruhán lecsepegtettem. Egy 10 cm-es darab uborkát meghámoztam, lereszeltem, kézzel két tenyér között kinyomkodtam. Egy fél marék mentát meg egy marék snidlinget apróra vágtam, és elkevertem egy közepes méretű tálban mindent a tejföllel. Három csipet sót, meg egy-két csipet borsot adtam még hozzá, meg persze ehhez is egy kis löket olívaolajat. Hát mindentvitt...

  

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr651991106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eperke76 2010.05.11. 21:02:04

Hát ez aztán nagyon fini volt, a paradicsom leves után a második legfinomabb :)
süti beállítások módosítása