Eztis még mulhét végén sikerült összehoznom csak valahogy nem volt eddig időm leírni. No mindegy szóval rizsa.
Tejberizst szerintem már több mint tíz éve nem ettem. Valamelyik este a paprikatv-n Jamie főzőtt, mitadisten pont tejberizst. Jó, a brittek nem így hívják de az volt. Eperöntettel csinálta, összefolyt a nyál a számban, Évi viszont nem rajong az eperért úgyhogy valami mást kellett kitalálnom. A vasárnapi konyhát is lapozgattam egyik este ott meg Gordon verziójára találtam rá. Abban meg rózsavíz volt. Na ezt a kettőt sikerült összekombinálnom, egy kis csavarral részemről.
Kellbele:
1 bögre arborio rizs
3-4 bögre víz
Csipet só
2 bögre tej
2 Evőkanál mascarpone
2,5 dl tejszín
4 evőkanál cukor
1 evőkanál rózsavíz
10 zöld kardamomhüvely
1 tábla étcsokoládé
1 ujjnyi vastag vajdarab
Marék darabolt fehér mandula
1 banán ujjnyi vastagra felkarikázva
1 evőkanál víz
3 evőkanál cukor
A tejszínt kis lábasban 3-4 evőkanál cukorral és a kimagozott, félbevágott kardamomhüvelyekkel folyamatosan keverve felforraltam. Levettem a tűzről, beleöntöttem két evőkanál rózsavizet (mikor olvastam a receptet mondtam is magamban hogy hol a picsában lehet rózsavizet kapni – Fővámtér, Ázsia bolt) 10 percig állni hagytam, leszűrtem és félretettem a hűtőbe.
A rizst 3-4 bögre vizzel csipet sóval 6 percig főztem, leszűrtem. Utána egy mélyebb serpenyőbe visszatettem és ráöntöttem 2 bögre házi tejet. 12 percig főztem közepes / kis lángon, addigra a tej nagyrésze elforrt, illetve felszívta a rizs. Levettem a tűzről, beleöntöttem a tejszínt, 2 evőkanál mascarpone-t kevertem el benne és hagytam kihűlni. Közben egy serpenyőbe beleszórtam 3 evőkanál cukrot, egy evőkanál vizzel addig forraltam nagy lángon ameddig el nem kezdett karamellizálódni. Beledobáltam a banándarabokat és pár perc alatt megsütöttem. Gőz felett egy kis lábasban a vajon megolvasztottam egy tábla étcsokoládét is. Pohárba szedtem egy kis rizst, rá a csokoládét, rá megint rizst, rá a banánt és még megszórtam pirított mandulával. Hát nem lett rossz.