Kis szünet után jöjjön egy gyors fish and chips, ezúttal panír nélkül. Tudom hogy a panír a fish and chips lényege, ezért ez inkább csak egy „hamis” fish and chips, a ropogós panírt most feláldoztuk az egészséges étkezés oltárán. Viszont így nem kell hozzá bő olaj, fehérlisztes zsemlemorzsa, kb. fél órás mutatvány az egész, akár hétköznap is gyorsan elkészíthető. És persze házi majonézzel az igazi.
Hozzávalók:
Fejenként egy, kb. 15 dkg-os nyelvhal vagy tőkehal filé,
Fél evőkanálnyi vaj,
Evőkanálnyi olívaolaj,
Frissen őrölt fehér bors,
Durva szemű tengeri só
Köret
Fejenként 2-3 szem újburgonya, nagyobb hasábokra vágva,
Kávéskanálnyi füstölt paprika,
Kávéskanálnyi cayenne bors,
Tengeri só
Saláta
Néhány tölgysaláta levél,
0,5 dl olívaolaj,
0,25 dl fehérborecet,
Csipetnyi tengeri só,
Majonéz
2 tojás sárgája,
Fél teáskanálnyi dijoni mustár,
2,5 dl mogyoróolaj,
Tengeri só,
Fehérborecet,
Citrom
Majonéz
Két tojás sárgáját, kb. fél teáskanálnyi dijoni mustárt keverjünk el konyhai habverő legkisebb fokozatán 2 két perc alatt. Folyamatos keverés mellett kezdjük el cseppenként hozzáadni a mogyoróolajat, kb. fél percen keresztül. Ha nem esett szét jól csináltuk, most már vékony sugárban folyamatosan adagolhatjuk tovább az olajat, amíg el nem fogy. A végén csipetnyi sóval, kevés ecettel, pár csepp citromlével ízesítsük.
Sültkrumpli
A krumplit tisztítsuk meg, vágjuk hasábokra, majd főzzük lobogó, sós vízben 3-4 percig. Szűrjük le, hagyjuk kihűlni. Egy nagyobb tepsibe, amiben egy rétegben elfér majd a krumpli, öntsünk kb. 1 dl olívaoalajat. A krumplit keverjük óvatosan össze a füstölt paprikával, cayenne borssal, sóval, majd tegyük a tepsibe. Locsoljuk meg még egyszer olívaolajjal, majd toljuk 250 fokra előmelegített sütőbe 10-15 percre (hőlégkeverést is rátehetjük). Sütés közben egyszer óvatosan forgassuk majd át.
Hal
A halat mossuk át, papírtörlővel töröljük szárazra. Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel, olvasszuk fel benne a vajat kevés olívaolajon. A halszeleteket enyhén sózzuk, majd tegyük a serpenyőbe. Közepes láng felett oldalanként kb. 1-1 percig süssük (kb. 40-45 fokos maghőmérsékletig), majd szedjük tányérra. Öntsük a tetejére a serpenyőben maradt olívaolajas vajat, kevés fehérborssal fűszerezzük.
Saláta
A tölgysaláta leveleket tépkedjük kisebb darabokra, mossuk át, csepegtessük le a vizet róla (salátacentrifugában tekerjük át párszor). A vinaigrette-hez öntsük az olívaolajat, ecetet csipetnyi sóval egy kisebb, zárható tetejű dobozba, jól rázzuk össze. A cél, hogy, egy homogén, sárgás színű emulziót kapjunk. Közvetlen tálalás előtt locsoljuk majd meg vele a salátánkat.