Szűzpecsenye párolt zöldségekkel, mustármártással
2015. január 18. írta: charliefirpo1

Szűzpecsenye párolt zöldségekkel, mustármártással

Nem túl gyakran készítek szűzpecsenyét, ha viszont előkerül, mindig megfogadom hogy majd ezután ez nem így lesz, hiszen egy hamar elkészíthető, nem is túl drága húsról beszélünk, ami állítólag még egészséges is. Sütés során csak egy dologra kell figyelni, hogy semmi esetre se süssük túl, mert akkor menthetetlenül kiszárad. Emiatt hasznos lehet egy ezer forintos maghőmérő beszerzése, ami később marha, csirke, bárány sütésénél is jól jöhet majd.

sertesszuz_4.jpg
A sertés maghőmérséklete terén nemrég volt egy kis, a „szakmát” érintő változtatás, ugyanis azt levitték az eddig elfogadott 71,1 fokról 62,7-re, ha jól értesültem. Én azért maradtam annál a hetvenpár foknál, de aki nem ódzkodik az enyhén rozé sertéshústól, az bátran kísérletezhet a 62-63 fokkal is, az USDA szerint nem lesz tőle semmi bajunk.
Bármilyen szezonális köret passzol mellé, én most egy szintén roppant egészséges brokkolis, karfiolos, répás verziót választottam.


Hozzávalók, (kb. 3 főre)
1 sertésszűz, kb. 70 dkg,
Evőkanálnyi zöldbors, durvára törve,
Tengeri só,
Evőkanálnyi vaj,
Két gerezd fokhagyma,
Olívaolaj

Zöldségek
Fél fej karfiol,
Fél fej brokkoli,
Egy répa, karikákra vágva,
Evőkanálnyi vaj,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors

Mártás
1,5 dl tejszín,
Három teáskanálnyi angol vagy dijoni mustár,
1 dl száraz fehérbor,
2 dl húsleves alaplé

 

sertesszuz_6.jpg

A sertésszűzet tisztítsuk meg, töröljük szárazra. A zöldborsot törjük durvára, szórjuk 5-6 csipetnyi sóval egy nagyobb vágódeszkára. Forgassuk meg benne a húst, majd forró serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk körbe.

Tegyük egy olajjal kikent tepsire, a fokhagymát törjük össze, nyomkodjuk a hús tetejére, rakjuk 220 fokos sütőbe 15-20 percre. Ha a maghőmérséklete elérte a 72 fokot kész is. Helyezzük tányérra, tegyünk a tetejére egy kis darab vajat, takarjuk le fóliával, hagyjuk a kikapcsolt, de még meleg sütőben pihenni 10 percet.

Miközben a hús sül, elkészíthetjük a köretet, mártást.

sertesszuz_5.jpg

A megtisztított répát vágjuk karikákra, a brokkolit, karfiolt szedjük rózsáira. Blansírozzuk a zöldségeket lobogó sós vízben 3-4 percig, majd szűrjük le, tegyük jéghideg vízbe. Tálalás előtt vegyük ki a vízből, forgassuk át forró vajban, közben enyhén sózzuk, borsozzuk.
A mártáshoz a hús körbepirításához használt serpenyőbe löttyintsünk 1 dl fehérbort, majd adjuk hozzá a húsleves alaplevet. Forraljuk be a felére, adjuk hozzá a mustárt, főzzük még pár percig, vegyük le tűzről, végül keverjük simára a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Szedjünk tányérra egy kanálnyi mártást, helyezzünk rá pár szelet húst, tegyük mellé a zöldségeket, végül locsoljuk meg a sütésből visszamaradt pecsenyelével.

sertesszuz_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr786981385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása