Niçoise
2014. március 20. írta: charliefirpo1

Niçoise

 

nizzai_saláta_2.jpg

A második versenyzőnk a nagy saláta körben egy klasszikus, gondolom nem kell különösebben bemutatni. Töretlen népszerűségének köszönhetően a Nizzai salátába belebotolhatunk Hajdúnánástól New Yorkig szinte mindenütt, és annyit talán mindenki el is tud mondani róla, hogy kell bele főtt tojás, tonhal, meg zöldbab.

nizzai_saláta_hozzávalók.jpg

Többnyire kerül még bele fekete olajbogyó, szardella filé, kapribogyó, is.
Ebben a változatban, (ami nem titok, Gordon Ramsay Home Cooking sorozatából lehet ismerős) ez utóbbi kettő már a dresszing része, így a kapribogyó sós savanykás, a szardella halasan sós íze a mustárral, ecettel egy, a cézár saláta öntetéhez hasonló ízbombával egészíti ki a zöldségeket.
Az egész viszonylag egyszerű művelet, bár a főtt hozzávalók miatt azért némi időt igényel, és egykét edényt össze kell majd koszolnunk.
Viszont a végeredmény miatt mindenképpen megéri, mert ugyan semmi különleges nem kell hozzá, a végeredmény mégis egy igen vidám, sokszínű tányér, igazi ízorgiával. Friss paradicsom, roppanós zöldbab, ress saláta, lágy krumpli, az édes és egyben sós fekete olajbogyó, mindez a tonhallal, ropogós pirítóssal, simán versenybe szál egy pacalpörkölttel is (elnézést a hasonlatért, de már hetek óta a csülköspacalon fantáziálok…).
Szóval, ha valaki salátában gondolkodik, jól is szeretne lakni vele, akkor hajrá. Egy valamire figyeljünk csak, legyen minden friss és lehetőleg minél jobb minőségű. Tudom, hogy minden gasztrosznob ezzel jön, de talán itt most helytálló is. Egy krumpli ízű paradicsom, vagy egy sósvízben áztatott tonhalpép elég sokat elvesz az élvezeti értékből, és ha jól tippelek amúgy sem eszünk ilyet minden héten, nemde?


Hozzávalók két főre
6 kisebb szem krumpli (charlotte, vagy más saláta burgonya),
20 dkg zöldbab,
4 tojás,
6-8 szem koktélparadicsom, félbe vágva,
Maréknyi fekete olajbogyó,
6-8 kisebb római vagy Lollo saláta levele, nagyobb darabokra tépve,
Két zöldhagyma, centi vastag karikákra vágva,
Tengeri só,
Olívaolaj,

Dresszing
Két evőkanálnyi dijoni mustár,
Evőkanálnyi kapribogyó,
Két gerezd fokhagyma,
3 szardella filé,
Három evőkanálnyi vörösborecet,
Két evőkanálnyi olívaolaj,
Frissen őrölt fekete bors,
Kis csokor petrezselyem levelei, durvára aprítva

Négy kisebb szelet kenyér,
Nagy maréknyi reszelt Gruyere, vagy más francia sajt

nizzai_saláta_kenyér.jpg

Egy mozsárban törjük össze a fokhagymát, szardella filét, kapribogyót. Keverjük hozzá a mustárt, ecetet, olívaolajat, adjuk hozzá a felaprított petrezselyem levelet.
A krumplit tisztítsuk meg, főzzük sós vízben puhára. Ha a villa könnyen beleszalad öntsük le a vizet, hagyjuk kihűlni (hámozzuk meg ha nem charlotte-ot, vagy újkrumplit választottunk), majd vágjuk cikkekre. Miközben fő a krumpli, blansírozzuk 4-5 percig a zöldbabot is. A tojásokat főzzük 7 percig, majd tegyük hideg vízbe 10 percre, mielőtt megpucolnánk.
Egy tányérra kenjünk fél evőkanálnyit a dresszingből, helyezzünk rá 3 salátalevelet. Tegyük rá a krumplit, zöldbabot, tonhalat, félbevágott koktélparadicsomot, zöldhagymát, olajbogyót. Osszuk szét a maradék dresszinget, helyezzük a tányérokra a félbevágott tojásokat, sajtos pirítóst. Szórjuk meg csipetnyi sóval ha szükséges, végül locsoljuk meg egy löket olívaolajjal.

nizzai_saláta_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr915828317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása