Krumplifőzelék korianderrel, petrezselyemmel, zöldhagymával, és persze az oldalas
2013. szeptember 30. írta: charliefirpo1

Krumplifőzelék korianderrel, petrezselyemmel, zöldhagymával, és persze az oldalas

oldalas_krumplifőzelékkel_22.jpg

A krumplifőzelék oldalassal az egyik kedvenc párosításom. Nem is olyan rég, egyik vasárnap került elő megint. Nemcsak mert finom, - ez mondjuk elég szubjekítv, bár nem sok emberrel találkoztam eddig aki azt mondta volna hogy fujj - hanem mert mindkettőnél kedvünkre variálhatjuk a fűszerezést, a krumpli is, az oldalas is elég sok mindent "elbír". Szóval bátran lehet kísérletezni.
Bár a krumplinál Évi mindig küzd a „hagyományos" változat mellett, azért néha meg tudom győzni. Most például kurkumát, cayenne borsot, római köményt sikerült belecsempésznem, de itt még nem volt vége, mert mostanában elég rendesen rákaptam a korianderre is. Veszem mint a bolond, és próbálgatom mindennel. Tejfölös mártásokba hús mellé például nagyon jó, lehet innen is jutott eszembe az egész. De Évi véletlen tett már sima zöldséglevesbe is, összekeverte a petrezselyemmel :) Megesik na, eléggé hasonlítanak egymásra.

Oldalas, pác

1 kg oldalas, bordányi darabokra vágva,
Fél teáskanálnyi őrölt római kömény,
Fél teáskanálnyi cayenne bors,
Fél teáskanálnyi mustármag,
Teáskanálnyi egész fekete bors,
Két gerezd fokhagyma,
Egy nagyobb vöröshagyma, meghámozva, negyedekre vágva,
3-4 kakukkfűág levelei,
4-5 babérlevél,
Teáskanálnyi angol mustár,
Teáskanálnyi bajor mustár,
Evőkanálnyi méz,
Két evőkanálnyi worcestershire szósz,
Három evőkanálnyi olívaolaj,
Nagy szemű tengeri só

Krumplifőzelék

1 kg sárga burgonya, kockákra vágva,
Egy vöröshagyma, felaprítva,
Egy szárzeller, felkockázva,
Egy gerezd fokhagyma, felaprítva,
Kis csokor petrezselyem szára, felaprítva,
Késhegynyi őrölt római kömény,
Fél teáskanálnyi kurkuma,
Fél teáskanálnyi cayene bors,
Két babérlevél,
Egy liter húsleves alaplé,
Fehérborecet, vagy fűszeres tokaji borecet,
Csapott evőkanálnyi liszt,
Két evőkanálnyi sűrű tejföl,
Evőkanálnyi felaprított petrezselyem levél,
Olívaolaj

Kis maréknyi koriander levél,
Kis maréknyi petrezselyem levél,
Egy zöldhagyma,
Citrom,
Olívaolaj,

Oldalas

oldalas_német_pác_tepsiben.jpg

 

A páchoz a mustármagokat pár perc alatt pirítsuk meg, törjük össze mozsárban, keverjük el a többi száraz fűszerrel.
A fokhagymát szintén mozsárban törjük szét, keverjük hozzá a száraz fűszerkeverékünket, majd a kakukkfüvet, kétfajta mustárt, worcester szószt, mézet, olívaolajat.
A felvágott oldalast tegyük kiolajozott tepsire, öntsük rá a pácot és jól dörzsöljük be vele. Tegyük közé a hagyma negyedeket, babérleveleket, fedjük le fóliával, rakjuk legalább egy órára hűtőbe.
Sütés előtt szórjuk meg nagy szemű tengeri sóval, forgassuk még egyszer össze, öntsünk alá egy korty vizet vagy száraz fehérbort és fedjük le fóliával. Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe egy óra tizenöt percre.
Vegyük le róla a fóliát, tegyük vissza még fél órára és pirítsuk ropogósra most már 230 fokon. Közben párszor forgassuk meg, a végén esetleg 5-10 percig süssük hőlégkeveréssel. Ha oda akarna kozmálni a mártás, öntsük alá kevés vizet.


Krumplifőzelék

Miközben sül az oldalas készítsük el a főzelékünket. Kevés olívaolajon 10 perc alatt közepes lángon dinszteljük meg a hagymát, szárzellert a felaprított petrezselyemszárral. Az utolsó öt percre adjuk hozzá a fokhagymát is.
Húzzuk félre, adjuk hozzá a kurkumát, cayenne borsot, köményt, babérlevelet. Tegyük vissza a tűzre, keverjük össze a krumplival, öntsük fel a húsleves alaplével, kis lángon főzzük puhára (kb. 30-40 perc, közben sózzuk).
A habaráshoz keverjük simára a tejfölt a liszttel. Ha a krumpli megpuhult, vegyük ki a babérleveleket, egy keveset törjünk össze botmixerrel, keverjük hozzá a habarást. Sózzuk, borsozzuk, végül teáskanálnyi fehérborecettel ízesítsük.

Aprítsuk össze a zöldhagymát, koriandert, petrezselyemlevelet, keverjük össze és így is vágjunk rajta párat. Enyhén sózzuk, adjunk hozzá pár csepp citromlevet, teáskanálnyi olívaolajat.
Szedjük tányérba a főzelékünket, tegyünk rá egy oldalast, szórjuk rá ezt "friss keveréket" és locsoljuk meg a hús szaftjával.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr65538072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása