Ossobuco in bianco
2013. július 04. írta: charliefirpo1

Ossobuco in bianco

Végre ennek is sikerült nekifutnom ismét. Előbb volt meg a paradicsomos, így most nem volt kérdés hogy a klasszikus, fehér, ossobuco in bianco-nak kell következnie.

osso_buco_bianco_kész_lábasban.jpg
Akinek esetleg még nem lenne meg, a megnevezés annyit tesz, hogy "lyukas csont". Szóval jó esetben borjú lábszárból (állítólag annak is csak egy bizonyos részéből, de ennyire azért nem mennék bele a részletekbe) készült ragu. Első, régebbi verziója a fehér, későbbi a paradicsomos. Nem tudnék dönteni egyik mellett sem, inkább azt mondanám, hogy épp mihez van kedvünk. Valami édesebb, paradicsomos témához, vagy inkább valami fehérebbhez, amiben a borjú, bor, és persze a zöldfűszerek dominánsabbak. Mindkettő igenjó.
A „paradicsomos" témához általában polentát adnak, a klasszikus fehérhez meg persze mi mást, mint a fehér rizottót.


6 főre
6 db, 3cm vastagra vágott csontos borjúlábszár,
Két-három evőkanálnyi liszt,
5 dkg szeletelt pancetta,
Két közepes fej vöröshagyma, felaprítva 20 dkg,
Két kisebb szárzeller, felkockázva,
Két gerezd fokhagyma, felaprítva,
4-5 kakukkfűág levelei,
Nagy csokor petrezselyem, szárai felaprítva, leveleit a gremolatahoz tegyük félre,
2 dl száraz fehérbor,
Féli liter húsleves alaplé,
Frissen őrölt fekete bors,
Só,
Olívaolaj,
Evőkanálnyi vaj

Gremolata
Csokornyi petrezselyem levél,
Egy citrom reszelt héja,
Egy gerezd fokhagyma, felaprítva

Rizottó
Egy bögre rizs,
Három bögrényi húsleves alaplé,
Fél fej vöröshagyma, felaprítva,
Fél szárzeller, kis kockákra vágva,
Tengeri só,
Olívaolaj,
Vaj,
Nagy maréknyi reszelt parmezán

Cukkíni saláta
2 bébi cukkíni, lereszelve (nagy lyukú reszelőn), enyhén kinyomkodva,
1 friss jalapeno csili,
1 gerezd fokhagyma, lereszelve,
2 cl fehérborecet,
4 cl olívaolaj,

Mossuk meg alaposan a lábszár szeleteket, töröljük szárazra, kössük őket körben és keresztben is át, mint egy kis csomagot.

osso_buco_bianco_hús.jpgEnyhén sózzuk, borsozzuk. A lisztet szórjuk egy tányérra, az olajat hevítsük egy széles serpenyőben forróra.
A borjút forgassuk meg a lisztben, rázzuk le a felesleget, majd pirítsuk nagy lángon pár perc alatt mindet körbe. Mindig csak annyit lisztezzünk be, amennyi épp elfér a serpenyőben, különben a hús „felszívja" a lisztet. Ami kész szedjük tányérra, tegyük félre.
Egy nagy lábasban (szerencsés esetben öntöttvas) pirítsuk zsírjára a pancettát, majd tegyük ezt is félre. Dobjunk a lábasba egy evőkanálnyi vajat, evőkanálnyi olívaolajjal, hogy könnyebben felolvadjon. Adjuk hozzá felaprított vöröshagymát, szárzellert, dinszteljük közepes lángon 10-12 percig. Öt perc után szórjuk rá a fokhagymát, felaprított petrezselyemszárat.

osso_buco_bianco_zöldségek.jpg
Tegyük vissza a félretett lábszár szeleteket, szórjuk rá a kakukkfüvet, öntsük fel másfél deci fehérborral. Forraljuk el teljesen, majd adjuk hozzá a húsleves alaplevet is. Sózzuk, borsozzuk, fedjük be sütőpapírral és tegyük 160 fokos sütőbe másfél órára. Félidőben nézzünk rá, ha szükséges még fűszerezzük.
Miközben készül az ossobuco, készítsük el a rizottót is. De ne túl hamar, különben nagyon összeáll mire tálalnánk.
Ehhez dinszteljünk ismét kevés olívaolajon hagymát, szárzellert. Adjuk hozzá a rizst, pirítsuk közepes lángon, ameddig a szemek kifehérednek. Öntsük fel annyi húsleves alaplével ami épp ellepi, majd enyhén sózzuk. Kis lángon „rotyogtassuk" kb. 22 percig, közben a folyadékot folyamatosan pótoljuk.
Végül vegyük le a tűzről, szórjuk meg nagy marék reszelt parmezánnal, ha még szükséges, sózzuk.
A salátához a cukkínit, fokhagymát reszeljük le, a csilit aprítsuk fel. Keverjük össze a fehérborecettel, olívaolajjal, csipetnyi sóval.
A gremolatahoz a petrezselyemlevelet aprítsuk össze fokhagymával, reszelt citromhéjjal.
Ha a borjú megpuhult, vegyük ki a sütőből, esetleg kicsit forralhatunk el a levéből tűzhelyen. Végül szórjuk rá a gremolata felét, keverjük össze óvatosan, hogy a lábszár szeletek szét ne essenek.
Rizottó mellé szedjük, a salátával, maradék gremolataval, megszórva a félretett pancettával.

osso_buco_bianco_kész.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr25388508

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.05. 10:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Romanee Conti 2013.07.04. 22:01:29

Mi is nekifutottunk, szerintem nem lehet összehasonlítani (azt akartam írni, hogy jobb a paradicsomos változat, de az jutott az eszembe, nehezen összehasonlítható). Más a kettő.

Nescobar Aloplop 2013.07.15. 12:50:51

Na, bejelentkezem, új passom van, éljen a bab
süti beállítások módosítása