Gondolom senkinek sem kell bemutatni a szikkadt kenyeret, baguette-et. Több opció létezik a kidobáson kívül a felhasználására ugye, kezdve a pirítóstól a bundás kenyéren át a „hagyjuk teljesen kiszáradni és reszeljük le zsemlemorzsának"-ig. Ebből mondjuk nem lesz reggeli.
Viszont ha a fentiekkel ellentétben „csak" szeretnénk ismét jó formába hozni a szerencsétlen, szikkadt kenyerünket, akkor ez a vajas téma erre tökéletes módszer.
Magam is meglepődtem, annyira tökéletes. Jamie Oliver valamelyik tíz perces receptjében tűnik fel, mint kiegészítő, de magában, vagy ha nem lenne elég a vaj meg a sajt, majonézzel, krémsajttal, teljesen jó kis reggeli.
Macerásnak már ránézésre sem az, 20 perc alatt megvan elejétől a végéig. A vaj, sajt a sütőben szépen szétolvad a baguette belsejében, amitől az belül megpuhul és átveszi a zöldfűszerek ízét, miközben a héja, és rajta persze a sajt ropogósra pirul. Ennyi az egész, de kell ennél több?
1 baguette,
1 kis csokor petrezselyem levelei, felaprítva,
1 rozmaring ág levelei, felaprítva,
1 gerezd fokhagyma, felaprítva,
50 g enyhén lágy vaj,
Csipetnyi só,
Két nagy marék reszelt sajt
Vágjuk be a baguette-et hosszában, majd keresztben kb. két ujjnyi szélesen (vigyázzunk, hogy ne vágjuk teljesen át).
Keverjük el a vajat a felaprított zöldfűszerekkel, fokhagymával, csipetnyi sóval. Az így kapott fűszervajat nyomkodjuk a baguette-en vágott résekbe, majd utána ugyanígy a sajtot is. Végül szórjuk meg a tetejét is, és tegyünk 250 fokos sütőbe 10-15 percre, vagy ameddig a sajt rá nem sül.