Sajt torta, New York-style
2013. március 17. írta: charliefirpo1

Sajt torta, New York-style

Sokáig úgy voltam a sajt tortákkal, hogy azt nem kell sütni. Aztán Évi addig-addig mondogatta, hogy rászántuk végül magunkat és sütöttünk is egyet. Hugh Fearnley-Whittingstall New York-style receptjét néztem ki, egyrészt mert erre mondják, hogy talán a leghíresebb (?) sült sajt torta, másrészt meg Hughnak egész jó receptjei vannak, nagy River Cottage rajongók vagyunk.

Ezt-azt igazítottam mennyiségben a hozzávalóknál, mert a tortaformánk csak 20 centis, mondjuk ez bőven elég is kettőnknek. Az eredeti recept 90 deka krémsajtot ír, én kicsit több mint hatvanból "megoldottam". És ha a szintén az eredeti receptben szereplő Philadelphia-t is megvennénk hozzá, kis matek után kijönne, hogy ez bizony egy drága torta.
Szóval vettem inkább fél kiló Mascarpone-t (csak barátibb az ára valamivel), meg azért egy dobozzal a Philadelphiából is. Sütésnél nem tudom, hogy kevés víz volt-e alatta, a sütőm rossz-e, nem tán sok-e tényleg egy kicsit a 170 fok, de egy óra után lejjebb kellett vennem 150 fokra, mert nagyon sült a teteje. Így viszont másfél óra alatt megkockáztatom tökéletes lett.

new_york_style_cheesecake_1.jpg
Sikerült egy egész napot állni hagyni, szépen egyben is maradt. A sajt könnyű, levegős, krémes, édes és citromos, szóval nagyon jó kis torta.
Ribizlilekvárral (amit Évi főzőtt), meg egyenesen zseniális kurvafinom.

Sajtkrém

625 g krémsajt (a rend kedvéért akkor: egy 500 g-os Mascarpone és egy 125 g-os Philadelphia),
1,5 dl sűrű tejföl,
120 g vaníliás porcukor, vagy porcukor és 1 vaníliarúd magjai,
2 tojás, és egy sárgája,
2 evőkanál liszt,
1 citrom reszelt héja,
Csipetnyi só

Alap

Kb. 15 dkg keksz,
100 g vaj, ebből 85 g olvasztva,
Csipetnyi só

Feltét

200 ml sűrű tejföl,
1 citrom leve,
1 evőkanál porcukor


Egy levehető falú tortaformát kenjünk ki vajjal, az aljára illesszünk sütőpapírt. Ezt is kenjük meg kicsit, majd alufóliával csomagoljuk be kívülről alaposan, úgy hogy később a víz ne tudjon beszivárogni. 

Az alaphoz aprítsuk fel a kekszet a vajjal, csipetnyi sóval (kb. olyan állagú legyen, mint a vizes homok). Oszlassuk el a tortaformában egyenletesen, végül nyomkodjuk egy pohár segítségével simára. Tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe 12-15 percre. Ha a keksz kissé megpirult vegyük ki, hagyjuk kihűlni.

Közben a krémhez egy nagy tálban verjük fel kissé a sajtot. A lisztet keverjük el a porcukorral, sóval, adjuk két adagban, folyamatos keverés mellett a tejföllel (szintén két részben) együtt a sajthoz. Végül adjuk hozzá egyesével a tojásokat, sárgáját (vaníliamagot), reszelt citromhéjat is.
A sütőforma belső oldalát még egyszer kenjük meg vajjal vékonyan a keksz felett, és öntsük bele a krémet. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük vízfürdőben egy órát 170 fokon, majd 150 fokon még fél-háromnegyed órát.
Közben keverjük el a tejfölt a citromlével, porcukorral. Ha megsült a tortánk (szépen megbarnult a teteje, a közepe remeg már csak kicsit, a beleszúrt fogpiszkálóról sem folyik a sajt) öntsük rá, és hagyjuk teljesen kihűlni. Mielőtt felvágnánk tegyük hűtőbe egy éjszakára, vagy legalább pár órára.

cheesecake_new_york_style_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr445136383

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.18. 12:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2013.03.18. 09:00:23

Ebben a mondatban némi zavart érzek: "Végül adjuk hozzá egyesével a tojásokat, sárgáját (vaníliamagot), reszelt citromhéjat is."
Beláthat, ha a tojásokat kell hozzádani, abban benne van a sárgája is, valamint a "sárgáját" - tojásét - az nem egyenlő a "(vaníliamagot)"-tal. Ettől még tán érthető az elkészítés, és nyilván finom is a torta...

charliefirpo1 2013.03.18. 13:08:42

@Krutzifix: Köszönöm az észrevételt. A hozzávalók felsorolásából talán egyértelmű lesz. Tojás - > egész tojás (fehérje + sárgája), plusz egy tojás sárgája. Vanília zárójelben - > a vanília mag hozzáadása, amennyiben nem vaníliás cukrot használtunk. Emiatt a zárójel. Bár abban most nem vagyok biztos, hogy vajon elé is kell-e vessző, mivel a felsorolás része.

Zsozsozsozso 2013.03.19. 12:55:10

Tegyük vissza a sütőbe, és süssük vízfürdőben egy órát 170 fokon, majd 150 fokon még fél-háromnegyed órát.
Azt szeretném megtudni, hogy a vízfürdőben sütés mit takar.
Előre is köszi a választ.

charliefirpo1 2013.03.19. 16:56:46

@Zsozsozsozso: Szia, keress egy magasabb falú tepsit, amiben a sütőforma "kényelmesen" belefér. Tedd bele a sütőformát ha kész a krém, és öntsd fel forró vízzel, úgy hogy az kb. a forma feléig érjen.

AnnGel 2013.03.24. 12:06:04

Szia, azt írod, hogy vaníliás porcukor 120g, szóval 120 g porcukor + 1 v 2 zacskó vaníliás cukor? Mert egy zacskó 8 g, gondolom nem 15 zacskóval kell belőle :)

charliefirpo1 2013.03.25. 08:46:18

@AnnGel: Szia, hát én "gyártom" a szokásos módon, ami marad vanília héj, azt beledobom egy befőttes üvegnyi porcukorba. Ebből használtam 120 g-ot, emiatt írtam hogy vagy ilyen ha van, vagy friss vanília magja. Vagy akkor porcukor + 2 tasak vaníliás cukor mondjuk, ahogy tippelted is ;)
süti beállítások módosítása