Sokáig úgy voltam a sajt tortákkal, hogy azt nem kell sütni. Aztán Évi addig-addig mondogatta, hogy rászántuk végül magunkat és sütöttünk is egyet. Hugh Fearnley-Whittingstall New York-style receptjét néztem ki, egyrészt mert erre mondják, hogy talán a leghíresebb (?) sült sajt torta, másrészt meg Hughnak egész jó receptjei vannak, nagy River Cottage rajongók vagyunk.
Ezt-azt igazítottam mennyiségben a hozzávalóknál, mert a tortaformánk csak 20 centis, mondjuk ez bőven elég is kettőnknek. Az eredeti recept 90 deka krémsajtot ír, én kicsit több mint hatvanból "megoldottam". És ha a szintén az eredeti receptben szereplő Philadelphia-t is megvennénk hozzá, kis matek után kijönne, hogy ez bizony egy drága torta.
Szóval vettem inkább fél kiló Mascarpone-t (csak barátibb az ára valamivel), meg azért egy dobozzal a Philadelphiából is. Sütésnél nem tudom, hogy kevés víz volt-e alatta, a sütőm rossz-e, nem tán sok-e tényleg egy kicsit a 170 fok, de egy óra után lejjebb kellett vennem 150 fokra, mert nagyon sült a teteje. Így viszont másfél óra alatt megkockáztatom tökéletes lett.
Sikerült egy egész napot állni hagyni, szépen egyben is maradt. A sajt könnyű, levegős, krémes, édes és citromos, szóval nagyon jó kis torta.
Ribizlilekvárral (amit Évi főzőtt), meg egyenesen zseniális kurvafinom.
Sajtkrém
625 g krémsajt (a rend kedvéért akkor: egy 500 g-os Mascarpone és egy 125 g-os Philadelphia),
1,5 dl sűrű tejföl,
120 g vaníliás porcukor, vagy porcukor és 1 vaníliarúd magjai,
2 tojás, és egy sárgája,
2 evőkanál liszt,
1 citrom reszelt héja,
Csipetnyi só
Alap
Kb. 15 dkg keksz,
100 g vaj, ebből 85 g olvasztva,
Csipetnyi só
Feltét
200 ml sűrű tejföl,
1 citrom leve,
1 evőkanál porcukor
Egy levehető falú tortaformát kenjünk ki vajjal, az aljára illesszünk sütőpapírt. Ezt is kenjük meg kicsit, majd alufóliával csomagoljuk be kívülről alaposan, úgy hogy később a víz ne tudjon beszivárogni.
Az alaphoz aprítsuk fel a kekszet a vajjal, csipetnyi sóval (kb. olyan állagú legyen, mint a vizes homok). Oszlassuk el a tortaformában egyenletesen, végül nyomkodjuk egy pohár segítségével simára. Tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe 12-15 percre. Ha a keksz kissé megpirult vegyük ki, hagyjuk kihűlni.
Közben a krémhez egy nagy tálban verjük fel kissé a sajtot. A lisztet keverjük el a porcukorral, sóval, adjuk két adagban, folyamatos keverés mellett a tejföllel (szintén két részben) együtt a sajthoz. Végül adjuk hozzá egyesével a tojásokat, sárgáját (vaníliamagot), reszelt citromhéjat is.
A sütőforma belső oldalát még egyszer kenjük meg vajjal vékonyan a keksz felett, és öntsük bele a krémet. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük vízfürdőben egy órát 170 fokon, majd 150 fokon még fél-háromnegyed órát.
Közben keverjük el a tejfölt a citromlével, porcukorral. Ha megsült a tortánk (szépen megbarnult a teteje, a közepe remeg már csak kicsit, a beleszúrt fogpiszkálóról sem folyik a sajt) öntsük rá, és hagyjuk teljesen kihűlni. Mielőtt felvágnánk tegyük hűtőbe egy éjszakára, vagy legalább pár órára.