Azt hiszem, ezt elővesszük még tavasszal, ha lesz friss hazai eper is. Furcsa mód most is televan vele itt amúgy a környéken minden, rákapatták a népet úgy látszik. Szintén meglepő módon meg sikerült is egész jókat vennem, görögöt.
Minden más meg egy szimpla sütés nélküli túrótorta, annyi benne a csavar, hogy, amint az talán látszik is , pohárba, szerencsésebb esetben kelyhekbe kell tölteni mindent. Bár, ha jól rémlik még nem készítettem sütés nélküli túrótortát, csak Évi.
Morzsa Két maréknyi édes keksz, kb. 10 dkg, 10 g vaj, 4 cl gyümölcs likőr Krém 250 g krémsajt (philadelphia), 3 evőkanál porcukor, 150 ml habtejszín, Fél citrom leve, 1 vaníliarúd magja
Eper 30 dkg eper, félbe vágva, pár szemet tegyünk félre, 4 evőkanál cukor, Fél citrom leve, Diónyi vaj |
Szóval. A morzsát csak simán összedaráltam a vadiúj aprítónkkal (kenwood, nagyonfasza), meg egy kevés vajjal. Aztán amit láttam receptet, abba belekerült a híres Cointreau is, így nálam meg, jobb híján a kumquat likör. Hát nem mondom, el nem rontotta dolgot, hálisten még van egyébként egy kevés belőle.
Az eperrel először nem tudtam mit kezdjek, aztán végül a karamellben „megrottyantás” mellett döntöttem. Mivelhogy, gondoltam, majd ha kész lesz, a krém hideg, az eper meleg, az rossz nem lehet. Miután megrottyant, 90 fokos sütőbe téve meg egész jókis lekvár lett belőle. A főzés és a citromlé előcsalogatta az eper ízét is szépen.
A krém az egyébként meg egy alap krém, ez úgy jó, ahogy van. Csak gyorsan krémmé kell keverni a már amúgy is krémes állagú sajtot a cukorral, citromlével, vaníliával. Már ennél a résznél küzdeni kellett egyébként, hogy akkor most ez így már jó is lesz, de! Még hozzá kell keverni a felvert tejszínhabot is, hogy könnyű, igazán lágy krémet kapjunk.
Nagy mennyiségű olvasztott csoki koronázta volna meg a dolgot egyébként, de ott közbejött egy kis, említésre sem méltó malőr. Egy-egy kanál azért szerencsére így is jutott rá.
És akkor, mivel eddig ez semmi, jöjjön hát, hogy is néz ki a végjáték, megpróbálom leírni, bár talán a kép elmondja miről is próbálok itt értekezni..
Egy-egy kehely aljára szedjük a morzsát. Rá egy kevés epret, majd a krémet. Aztán eper megint, krém, majd olvasztott csokoládé. Még egy-két csipetnyi morzsa, és végül fél szem friss eper a közepébe. Meg persze meghintjük porcukorral is. Nem kell azzal foglalkozni, hogy ez egy vájárnak is elég, egyszer van Valentinnap :)