TÉSZTA
2013. január 06. írta: charliefirpo1

TÉSZTA

Friss tagliatelle, tejszínes csirkével


Azzal hogy lencsére, töltött káposztára, kacsára, halra, BEIGLIRE még hacsak rágondolok is elkezdek szédülni, gondolom nem vagyok egyedül.
Ha idén nem leszek milliomos, akkor sose, mondom ezt fél kiló meg még egy kis adag lencse után, amit összesen öt napig ettem. Lehet elég lett volna a fele is, de most már mindegy, megfőztem, kidobni meg nem akartam.
Most viszont, hogy hálistennek elfogyott, egy valami lüktetett már csak a fejemben, az hogy TÉSZTA.
Tökmindegy hogy milyen, csak tészta legyen. Évi még egy kicsit ellenállt, így pénteken becsúszott egy pizza is, ami szintén megváltás volt az ünnepi menük után, tegnap délután viszont már vidáman tekertem a tésztagépet, gyűjtve a szép, aranysárga csíkokat.


Kellbele:
20 dkg csiperke, felszeletelve,
1 közepes fej hagyma, felaprítva,
3 gerezd fokhagyma, felaprítva,
2 csirkemell, csíkokra vágva,
Kis szelet füstölt tarja, vagy valami húsosabb szalonna, vékony csíkokra vágva,
Teáskanálnyi kakukkfű levél, felaprítva,
Kis csokor petrezselyem, szárát külön aprítsuk fel,
3-4 teáskanálnyi angol vagy dijoni mustár,
1,5-2 dl tejszín,
1,5-2 dl víz vagy húsleves alaplé,
Olívaolaj,
Durvára őrölt fekete bors,
Két-három marék reszelt parmezán,
Tengeri só

Tészta
3 tojás,(szobahőmérsékletű legyen),
30 dkg liszt,
3 csipetnyi tengeri só

  1. A tésztához a lisztet szitáljuk tálba, keverjük el a sóval, a közepébe formáljunk „fészket" és üssük bele a tojásokat. Gyúrjuk simára kábé 10-12 perc alatt. Ha nem állna össze, vizezzük be a kezünket és így folytassuk.
  2. Osszuk három részre a tésztát, kicsit nedvesítsük be, pihentessük fél órát folpackba csomagolva. Nyújtsuk ki mindhárom gombócot nem túl vékony lapokra, majd a tésztagéppel fejezzük be végül. (Nekem a klasszik olasz kézzel hajtós változat van, általában nem a legvékonyabb, hanem az egyel az előtti fokozatig nyújtom csak a tésztát, a legnagyobbtól 2-3 osztásonként lefelé haladva, lépésenként 2-3-szor „áthajtva")
  3. Az elkészült tagliatellét lisztezzük be alaposan, és tegyük tálcára.
  4. Egy nagy lábasban kevés olívaolajon pirítsuk meg a gombát, majd tegyük félre. Ha kész vagyunk, egy löket olívaolajon olvasszunk fel fél evőkanálnyi vajat. Adjuk hozzá a tarját (ha szalonnát használnánk a vaj előtt pirítsuk zsírjára), hagymát, öt perc alatt dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát, felaprított petrezselyemszárat is.
  5. Amint megérezzük a fokhagymát, vegyük feljebb a lángot, és dobjuk rá a felcsíkozott csirkemellet, 2-3 evőkanál mustárt. Sózzuk, borsozzuk, keverjük alaposan össze és pirítsuk, ameddig a csíkok széle színt nem kap. Néha keverjük közben át, vigyázva hogy a hagyma azért ne égjen meg.
  6. Adjuk hozzá a gombát, kakukkfüvet, majd öntsük fel egy kevés vízzel. 2-3 percig pároljuk fedő alatt közepes lángon. Vegyük le a fedőt, sűrítsük be a levét.
  7. Öntsük fel tejszínnel, ha szükséges sózzuk, borsozzuk, vagy adjunk még hozzá egy kis mustárt. 1-2 percig rotyogtassuk, ha kicsit besűrűsödött ismét, húzzuk félre és fedjük le.
  8. A tésztát lobogó sós vízben pár perc alatt főzzük meg. Friss, ezért tényleg csak pár perc kell neki.
  9. Szűrjük le, a főzővízből tegyünk félre egy bögrével.
  10. A tejszínes csirkét tegyük ismét vissza a tűzre, keverjük el a tésztával, sajttal, felaprított petrezselyemlevéllel. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, illetve ha nem lenne elég szaftos, a félretett főzővízzel bármikor hígíthatjuk.


tejszines_mustáros_csirke_2_2_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr455001545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása