Ezt éppen elcsíptem asszem így a nyár vége felé. Már most az elején „kiraknám a táblát”, hogy ez itt most nem a megszokott, ismert menzás, vagy mamaféle téma lenne, aki olyasmit keres lapozzon.
Azt is szeretem, de ahhoz most épp nem volt kedvem, meg múltkor a liszttől cefetkemény gyomorégésem lett. Aztán mondjuk ettem otthonit, attól meg nem.
De mindegy is, a lényeg hogy mivel eléggé szezonja van előkerült. Évi a paprika héját nem bírja, így ki kellett találni valamit. A „majd kiszedi a tölteléket és azt eszi” téma kicsit lehangoló lett volna, szóóval gondoltam megpróbálom megsütni és valahogy leszedni. Bejött, mondjuk mér ne jött volna be? Paprika, az paprika, csak most épp meg volt töltve.
A sütőben sütéssel kissé így elrugaszkodtam a hagyományoktól, bár gondolom itt sem nem én találtam fel a spanyolviaszt. Végül elég jól sikerült, a mártás is szépen rásült a paprikákra. A Worcestershire-től meg a legutóbbi kaland óta nem tudok elszakadni, jóhogy került ebbe is.
Kellbele:
30 dkg darált sertéshús,
1 dl rizottó rizs,
1 közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
2 gerezd fokhagyma, felaprítva,
1 csokor petrezselyem, felaprítva,
Tengeri só,
Durvára őrölt fekete bors,
2 evőkanál Worcestershire szósz
Mártás
1 közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
2 gerezd fokhagyma, felaprítva,
1 csokor bazsalikom, szárai felaprítva,
1 friss csilipaprika, felaprítva,
3-4 szárított paradicsom,
Fél maréknyi felkockázott paprika (levágtam a tölteni valók tetejét, így könnyebb volt belerakni a húst is),
Teáskanálnyi őrölt paprika,
600 ml paradicsomlé,
6-8 szem paradicsom, héja lehúzva, nagyobb darabokra vágva,
Négy evőkanálnyi tej,
Két evőkanálnyi barnacukor,
Tengeri só,
Olívaolaj
6 töltenivaló paprika
- Kevés olívaolajon pirítsuk meg rizst. Öntsük fel kétszer annyi vízzel, sózzuk, fedjük le, tíz perc alatt főzzük meg félig. Hagyjuk kihűlni.
- Keverjük össze a hússal, hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel, sóval, borssal, Worcestershire-rel.
- A paprikák közepét szedjük ki, töltsük meg a hússal. Fektessük kiolajozott tepsire, tegyük 200 fokos sütőbe fél órára. Ha a paprikák teteje megsül fordítsunk rajta.
- Közben a paradicsomszószhoz kevés olívaolajon dinszteljük meg enyhén a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, bazsalikomszárat, csilit, szárított paradicsomot. Kicsit pirítsuk meg, majd húzzuk le a tűzről.
- Szórjuk meg paprikával, öntsük fel fehérborral, tegyük vissza a tűzre és forraljuk el teljesen.
- Adjuk hozzá a paradicsomot, hagyjuk egy kicsit sülni, majd a paradicsomlevet, cukrot, tejet is öntsük bele. Sózzuk enyhén, rotyogtassuk fél órát.
- Ha a paprikák bőre megsült vegyük ki. Takarjuk le öt-tíz percre, majd húzzuk le a bőrét.
- Öntsük fel a paradicsommártással, és tegyük vissza 180 fokos sütőbe még egy fél órára.
- Végül tekerjük fel a sütőt a legnagyobb hőfokra, és sűrítsük be a mártást. Ha kivettük, szórjuk meg bazsalikomlevéllel.
Olívaolajos pirítós ment mellé. Szóval másképp :)