Rakot téma - Csirkecombok paradicsommal, kolbásszal
2012. augusztus 25. írta: charliefirpo1

Rakot téma - Csirkecombok paradicsommal, kolbásszal

A krumplis paradicsomos rakottas témára egy új variáció. Készült már csontozott csirke felső combbal, csirkemellel, cukkínivel, balzsamecetesen, meg mittudoménméghogy. Most meg hogy alig vagyunk itthon, egyik hétvégén eszembejutott, miközben azon agyaltam hogy mit kéne főzni ami gyors is meg ócsó is. Évit megbíztam a beszerzéssel még előző nap, én meg elmentem mulatni haza. Hehe. Másnap, azaz harmadnapra pont kapóra jött. Filézni nem volt kedvem, egybe maradtak a combok, viszont kibővítettem a témát egy szép szál kolbásszal.

tepsis_csirke_uj_tepsiben.jpg

A krumplit szokás szerint előfőztem, de meg lehet próbálni nyersen is, mivel a sütési idő a csontos hús miatt bő egy óra, annyi idő alatt meg a krumpli is megpuhul, ha letakarva sütjük legalább félidőig. A sütéshez nem árt a fellelhető legnagyobb sütőtálat használni, mivel tapasztalataim szerint a rakottaknak jót tesz, ha az összes krumplit egy rétegben el tudjuk helyezni. Így talán sülni is tud, nemcsak párolódik.
Ha kicsit sok lenne a leve, nem kell törődni vele. Tekerjük fel a sütőt amennyire csak lehet, majd elpárolog.
A rukkola egész jól passzolt hozzá, de bármilyen más salátát, akár uborkát is tolhatunk mellé. Viszont valami kell, ami hideg, pláne ebben a buzimelegben. A fokhagymás tejföl is szépen harmonizál a forróra sült paradicsom markáns ízével, hogy úgy mondjam.
Szóval egy szó mint száz, fasza kis kaja, bárhogy lehet cifrázni, elbaszni nehéz.

Kellbele (4 adag):
70-80 dkg krumpli,
50 dkg lucullus paradicsom, meg pár szem koktélparadicsom, félbe vágva,
4 alsó, 4 felső csirkecomb,
Egy szál füstölt kolbász, karikákra vágva,
2 rozmaringág, félbe vágva,
Nagy csokor bazsalikom,
2 fej fokhagyma, gerezdekre szedve (kicsit nyomjuk szét a kés lapjával, de ne pucoljuk meg teljesen),
Teáskanálnyi szárított oregánó,
2 szárított csili,
Durvára őrölt fekete bors,
Olívaolaj,
Fehérborecet,
Tengeri só,
1 dl fehérbor (elhagyható)

Mellé:
Nagy marék rukkola,
Fél citrom,
Olívaolaj
2 gerezd fokhagyma,
1 doboz tejföl,
Tengeri só,
Fekete bors

Italmellé: hideg rozéfröccs, sportosan

tepsis_csirke_uj_tepsiben_nyers.jpg

  1. A krumplit tegyük fel hideg, sós vízben főni. Ne főzzük át teljesen, kicsit kemény maradjon, hogy később bírja a sütést is. Öntsük le róla a vizet, hagyjuk kihűlni, majd pucoljuk meg és törjük falatnyi darabokra.
  2. A lucullus paradicsomok végeit vagdossuk be keresztben, forrázzuk le, húzzuk le a héjait és vágjuk fel. Nem kell szabályos kockára vagy cikkekre, hanem csak úgy "rusztikusan".
  3. A csirkecombokat mossuk át, töröljük meg alaposan, néhány vágással „irdaljuk be", sózzuk, borsozzuk. Forró serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk körbe. Ha kész, a felesleges olajat öntsük a húsra. A serpenyőbe löttyintsünk egy korty fehérbort, ez feloldja majd, ami odaéget.
  4. 6 cl olívaolajból, 3 cl fehérborecetből, fél teáskanálnyi oregánóból, 2 csiliből keverjünk vinegrette-t.
  5. Egy nagy sütőtálat kenjünk ki vékonyan olívaolajjal, szórjuk szét rajta a krumplit, paradicsomot, majd helyezzük rá a combokat is.
  6. Szórjuk meg bazsalikommal, rozmaringgal, fokhagyma gerezdekkel, a felkarikázott kolbászokkal és a félbevágott koktélparadicsomokkal. Öntsük rá a vinegrette-t, bort a serpenyőből, illetve a hús alatt összegyűlt szaftot is.
  7. Jól forgassuk össze, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig. Háromnegyed óra múlva ellenőrizzük a fűszerezést, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk. Forgassuk meg húsokat, tekerjük fel a legmelegebb fokozatra a sütőt (ha van hőlégkeverés azt is ráadhatjuk), süssük még 15-15 percig, félidőben fordítsuk vissza combokat.
  8. Közben reszeljünk le két gerezd fokhagymát, és keverjük el a tejföllel, borssal, csipet sóval.
  9. Ha a hús ropogósra pirult vegyük ki.
  10. Közvetlen tálalás előtt keverjük össze a rukkolát egy löket olívaolajjal, pár csepp citromlével.

tepsis_csirke_uj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr334730808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása