Történt egyszer hogy nekiindultam nagybőszen borjúmájat venni. Persze bejött a „pont az nincs ami kéne", így gyors váltással új cél a bárány lett. Ebből épp akadt, és tipp hogy mennyi kilója?
Pontosan nem emlékszem, de vagy 70-80 dekáért pár száz forintot fizettem. Nem is értettem, de megörültem neki nagyon. A felét megsütöttem szeletekre vágva, nem volt fotogén úgyhogy majd még lesz egyszer olyan is, a másik felét meg eltettem későbbre.
Most meg előkerült, volt vagy harminc deka. Gondoltam bepróbálom egy kis rozmaringgal, szárított paradicsommal, petrezselyemmel meg fokhagymával.
A próba sikeresnek bizonyult, kép a végéről meg lemaradt, majd legközelebb.
Kellbele (3-4 adag):
Kb. 30-40 dkg báránymáj, ujjnyi széles csíkokra vágva,
5 dkg kolozsvári, vékony csíkokra vágva,
1 nagy fej vöröshagyma, kb. 15 dkg, nagyon apróra vágva,
3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva,
2 rozmaringág levelei, felaprítva,
Kis csokor petrezselyem. Szárak, levelek külön felaprítva,
Kis maréknyi zsályalevél,
1 friss csili, felaprítva,
3-4 evőkanál liszt,
Durvára őrölt fekete bors,
1,5-2 dl zöldség- vagy húsleves alaplé,
1,5 dl száraz vörösbor,
Olívaolaj,
Tengeri só
Köret
1 bögre jázmin vagy basmati rizs,
1 kis fej vöröshagyma, felaprítva,
Olívaolaj,
2 bögre víz,
Tengeri só
Mielőtt elkezdenénk a májat, főzzük meg a rizst. Ehhez egy kisebb fej hagymát felaprítunk, kevés olívaolajon üvegesre dinsztelünk, hozzáadjuk a rizst, amit fehérre pirítunk, majd felöntjük az egészet vízzel. Sózzuk, (1 teáskanál mondjuk), befedjük, 175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megpároljuk.
Közben meg hozzáláthatunk a májhoz.
- A szalonnát kis lángon zsírjára pirítjuk, majd tányérra szedjük, félretesszük.
- A kisült zsírhoz 2 evőkanálnyi olívaolajat adunk, 1-2 perc alatt közepes lángon ropogósra pirítjuk rajta a zsályát, majd félretesszük ezt is.
- A „zsályás" olajon 5 perc alatt üvegesre dinszteljük a felaprított vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, csilit, rozmaringot, szárított paradicsomot, petrezselyemszárat. További 1-2 percig sütjük, most már nagyobb lángon.
- A májat csíkokra vágjuk. A lisztet elkeverjük fél evőkanálnyi durvára őrölt feketeborssal. Közvetlen sütés előtt megforgatjuk benne a csíkokat, lerázzuk a felesleges lisztet, majd a hagymához adjuk.
- Nagy lángon pár perc alatt lepirítjuk, közben enyhén sózzuk. Folyamatosan mozgassuk, vigyázva hogy a hagyma ne barnuljon meg, de a májat se törjük össze.
- Ha a kezd színt kapni, hozzáadjuk a vörösbort, amit teljesen elforralunk.
- Felöntjük az alaplével, vagy vízzel, 1-2 perc alatt besűrítjük (a liszt miatt hamar megvan). Ha a máj átsült és még szükséges sózzuk, borsozzuk.
- Leveszük a tűzről, végül hozzákeverjük a felaprított petrezselyemleveleket is.
- Ha kiszedtük szórjuk meg a félretett szalonnával, zsályával.