Báránymáj, zöldfűszeresen, pirítva
2012. augusztus 20. írta: charliefirpo1

Báránymáj, zöldfűszeresen, pirítva

Történt egyszer hogy nekiindultam nagybőszen borjúmájat venni. Persze bejött a „pont az nincs ami kéne", így gyors váltással új cél a bárány lett. Ebből épp akadt, és tipp hogy mennyi kilója?
Pontosan nem emlékszem, de vagy 70-80 dekáért pár száz forintot fizettem. Nem is értettem, de megörültem neki nagyon. A felét megsütöttem szeletekre vágva, nem volt fotogén úgyhogy majd még lesz egyszer olyan is, a másik felét meg eltettem későbbre.
Most meg előkerült, volt vagy harminc deka. Gondoltam bepróbálom egy kis rozmaringgal, szárított paradicsommal, petrezselyemmel meg fokhagymával.
A próba sikeresnek bizonyult, kép a végéről meg lemaradt, majd legközelebb.

Kellbele (3-4 adag):

Kb. 30-40 dkg báránymáj, ujjnyi széles csíkokra vágva,
5 dkg kolozsvári, vékony csíkokra vágva,
1 nagy fej vöröshagyma, kb. 15 dkg, nagyon apróra vágva,
3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva,
2 rozmaringág levelei, felaprítva,
Kis csokor petrezselyem. Szárak, levelek külön felaprítva,
Kis maréknyi zsályalevél,
1 friss csili, felaprítva,
3-4 evőkanál liszt,
Durvára őrölt fekete bors,
1,5-2 dl zöldség- vagy húsleves alaplé,
1,5 dl száraz vörösbor,
Olívaolaj,
Tengeri só

Köret
1 bögre jázmin vagy basmati rizs,
1 kis fej vöröshagyma, felaprítva,
Olívaolaj,
2 bögre víz,
Tengeri só

Mielőtt elkezdenénk a májat, főzzük meg a rizst. Ehhez egy kisebb fej hagymát felaprítunk, kevés olívaolajon üvegesre dinsztelünk, hozzáadjuk a rizst, amit fehérre pirítunk, majd felöntjük az egészet vízzel. Sózzuk, (1 teáskanál mondjuk), befedjük, 175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megpároljuk.
Közben meg hozzáláthatunk a májhoz.

resztelt_báránymáj_kellékek.jpg

  1. A szalonnát kis lángon zsírjára pirítjuk, majd tányérra szedjük, félretesszük.
  2. A kisült zsírhoz 2 evőkanálnyi olívaolajat adunk, 1-2 perc alatt közepes lángon ropogósra pirítjuk rajta a zsályát, majd félretesszük ezt is.
  3. A „zsályás" olajon 5 perc alatt üvegesre dinszteljük a felaprított vöröshagymát.
  4. Hozzáadjuk a fokhagymát, csilit, rozmaringot, szárított paradicsomot, petrezselyemszárat. További 1-2 percig sütjük, most már nagyobb lángon.
  5. A májat csíkokra vágjuk. A lisztet elkeverjük fél evőkanálnyi durvára őrölt feketeborssal. Közvetlen sütés előtt megforgatjuk benne a csíkokat, lerázzuk a felesleges lisztet, majd a hagymához adjuk.
  6. Nagy lángon pár perc alatt lepirítjuk, közben enyhén sózzuk. Folyamatosan mozgassuk, vigyázva hogy a hagyma ne barnuljon meg, de a májat se törjük össze.
  7. Ha a kezd színt kapni, hozzáadjuk a vörösbort, amit teljesen elforralunk.
  8. Felöntjük az alaplével, vagy vízzel, 1-2 perc alatt besűrítjük (a liszt miatt hamar megvan). Ha a máj átsült és még szükséges sózzuk, borsozzuk.
  9. Leveszük a tűzről, végül hozzákeverjük a felaprított petrezselyemleveleket is.
  10. Ha kiszedtük szórjuk meg a félretett szalonnával, zsályával.

resztelt_báránymáj_kész.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr484722281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ratman_ (törölt) 2012.08.21. 02:36:50

Nincs olyan szó a magyar nyelvben, hogy bepróbál. A szó, amit ön keres, a kipróbál.

A proli szleng jellegzetessége, hogy minden igekötőt be-re cserél.

ratman_ (törölt) 2012.08.21. 02:36:50

Nincs olyan szó a magyar nyelvben, hogy bepróbál. A szó, amit ön keres, a kipróbál.

A proli szleng jellegzetessége, hogy minden igekötőt be-re cserél.

gabest1 2012.08.21. 03:04:11

"egy kis protekcióért kipróbálkozik az igazgatónál", ez de hüjén hangzik, biztos hogy nincs ilyen szó, hogy "bepróbálkozik"?

bobbafet 2012.08.21. 03:55:32

fagyasztott máj? nem menő.

charliefirpo1 2012.08.21. 09:08:43

@ratman_: A szleng is a nyelv része, szerintem. Ha nem próbálnánk be néha ezt-azt, még mindig a "vogymuk"-nál járnánk. Más kérdés hogy kinek mi tetszik.

dr.kakaósbögre 2012.08.21. 09:09:11

még olvasni is borzasztó.fehér ember nem eszik májat.

janikahhh (törölt) 2012.08.21. 14:12:46

Második kedvencem a nagybüdös máj :) Kéne még bele egy kis bab, és heaven :D

janikahhh (törölt) 2012.08.21. 14:15:21

@ratman_: Na, maga is jól megragadta a lényeget az írásból... (Jól írtam? megragadta? nem ki-, be-, esetleg elragadta? Nem vagyok a "proli szleng" beavatottja...) :P
süti beállítások módosítása