"Al forno food is food that has been baked in an oven. Italian dishes commonly prepared in this way include pizza, breads and pasta dishes." - Wiki
Na itt az történt, hogy elővettem a kedvenc tonhalas paradicsomos tésztareceptemet. Már többször megfordult a fejemben hogy ha majd megfőzöm a tésztát, bármilyen legyen is az, a végén még betolom a sütőbe és úgy sütöm ropogósra.
Ennek az eljárásnak az a hátulütője, hogy gyakorlatilag egy kész kajával még vagy 20 percig bűvészkedünk. Nem tudom más hogy van vele, de én az esetek 99 százalékában úgy döntöttem eddig hogy, a lófa... sütögetem még, együk oszt' jóvan.
Demost épp nagyon ráértem, hát betoltam a sütőbe. Nagy meglepetés nem ért, tudtam hogy jó lesz az. Szóval ha épp nem kerülgeti az embert az éhhalál akkor ez azért sok mindennek jót tesz.
Kellbele (4 nagy adag):
3 gerezd fokhagyma,
3-4 szelett szardellafilé,
1 szárított v. friss csili,
1 csokor bazsalikom, szárait aprítsuk fel külön,
3 tonhalkonzerv (100-150 g között valami ami akad a boltban, lehetőség szerint olívaolajban eltett)
3 szárított paradicsom,
200 grammnyi konzervparadicsom (boltban kapható 400 g-osnak kb. fele),
1 dl fehérbor,
Fél deci tejszín,
8-10 szem koktélparadicsom, félbe vágva,
Kis üveg kapribogyó,
2x125 v. 150 g mozarella,
Nagy maréknyi reszelt parmezán,
1 zacskó penne v. rigatoni
Rukkola,
Fél citrom leve, 1 citrom reszelt héja,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Olívaolaj
- A szardellafilét kevés olívaolajon pirítsuk, ameddig szét nem „málik".
- Adjuk hozzá a fokhagymát, felaprított bazsalikomszárat, csilit, szárított paradicsomot. Dinszteljük 1-2 percig.
- Adjuk hozzá a tonhalat, vegyük feljebb a lángot, pár percig pirítsuk tovább, folyamatosan keverve.
- Öntsük hozzá a fehérbort, forraljuk el.
- Adjuk hozzá a tejszínt. Ha felforrt, öntsük rá a paradicsomot is, majd vegyük takarékra a lángot és így rotyogtassuk 15-20 percig.
- Közben a tésztát főzzük meg az előírt időnél egy perccel kevesebb ideig, még roppanjon, mikor leszűrjük.
- A mártást borsozzuk, sózzuk ha szükséges, adjuk hozzá a kapribogyót, szórjuk meg bazsalikomlevél felével, majd keverjük hozzá a tésztát.
- Egy tepsit kenjünk ki olívaolajjal. Öntsük bele a tészta felét, szórjuk meg a parmezán, mozarella, koktélparadicsom felével. Szedjük rá a maradék tésztát, szórjuk rá a maradék sajtokat, paradicsomot és a maradék bazsalikomlevelet.
- Locsoljuk meg még egyszer olívaolajjal, majd süssük 220 fokos sütőben 15-20 percig. Ha a mozarella ropogósra sült, vegyük ki.
- A rukkolát keverjük el pár csepp citromlével, kevés olívaolajjal.
- Szedjük tányérra a tésztát, szórjuk meg parmezánnal, locsoljuk meg még egy kevés olívaolajjal. Befejezésül dobjunk még rá egy keveset a rukkolából.