Sült tészta padlizsánnal
2012. május 26. írta: charliefirpo1

Sült tészta padlizsánnal

 Olyan nyolc körül értem haza egyike este, jó hosszú nap volt. Már úgy voltam vele hogy szarok bele, holnap reggel veszünk zsemlét, felvágottat aztán az lesz az ebéd. 10 óra meló után nem volt nagy kedvem ott ácsorogni a tűzhely előtt még egy darabig. Aztán Évi kitalálta, hogy ő akkor leugrik a boltba és csinál túrós csuszát.

Érdekes, hogy mostanában ahogy meghallom valami kaja nevét egyből elkezd pörögni az agyam rajta. Most is így volt, hm mondom csusza. Mi kell hozzá, tészta meg túró. Mi van itthon? Tészta? Akad, csak sajnos nem csuszának való, hanem kínai. Lehetne esetleg talán ezzel kezdeni valamit és szkippelni a bótot?

Hűtő kinyit, üres polcok. Pontosabban mindegyiken álldogál valami többé-kevésbé magányosan. Vaj, szalonna, mer’ az mindig kell, parmezán mer’ az mindig van (az olasz buzinál ugye), mustár, meg ilyenek. Zöldséges rekesz kihúz. Na, itt már nagyobb volt a tolongás. Egy, még mindig viszonylag jó állapotban lévő padlizsán, zöldhagyma, paradicsom, paprika, szárzeller, répa, gyömbér.

Tiszta foodpoker gondoltam. A tészta és a padlizsán (ne dobjuk már ki ha már eddig bírta alapon) a biztos lapok, nézzünk akkor még mellé valamit. Végül a hagymát, paradicsomot, szalonnát választottam, és odaálltam tűzhely elé.

 

Kellbele (2 adag):

 

1 feszes padlizsán,

3-4 zöldhagyma, felkarikázva, a zöldjét tegyük félre (és karikázzuk fel ezt is)

8-10 szem paradicsom,

5 gerezd fokhagyma, felaprítva,

Ugyanennyi frissen reszelt gyömbér (kb. kisujjnyi hosszú darab),

2 szárított, vagy kimagozott friss csili,

Nagy maréknyi friss bazsalikom,

Fél teáskanálnyi koriandermag, mozsárban törjük szét,

5 dkg húsosabb szalonna, kis kockákra vágva (csak az íze végett, de nyugodtan elhagyható),

Három evőkanálnyi szójaszósz,

Evőkanálnyi osztrigaszósz,

Sherry ecet,

Szezámmag olaj,

Mogyoróolaj,

Három kocka kínai tojásos tészta

 

A padlizsánt sütés előtt fél órával vágjuk kockára, sózzuk be alaposan és tegyük szitába. Sütés előtt nyomkodjuk ki.

A wokot hevítsük fel, löttyintsünk bele egy evőkanálnyi mogyoróolajat, dobjuk rá a padlizsánt. Párszor forgassuk meg, vegyük lejjebb a lángot (egész kicsire), öntsünk rá fél deci vizet és fedő alatt pároljuk 10 percig. Vegyük le a fedőt, tekerjük fel ismét a lángot és pirítsuk aranybarnára.

Ha megsültek szedjük konyhai papírtörlőre és csepegtessük le.

Közben a wokban pirítsuk zsírjára a szalonnát (kis olajat önthetünk alá), ha kész ezt is tegyük félre. A kisült zsírra (közben kis láng) dobjuk rá a gyömbért, fokhagymát, csilit, koriandermagot. Ha elkezd illatozni, mehet is rá a padlizsán, félretett szalonna. Vegyük feljebb a lángot, így süssük pár percig. Adjuk végül hozzá a felkarikázott hagymát, öntsük rá a szója- és osztrigaszószt egy deci vízzel. Egy perc után adjuk hozzá a szétnyomkodott paradicsomot is a levével. Várjunk még egy percet, közben párszor keverjük át, végül dobjuk rá a kifőtt tésztát is (vizet felforraljuk, sózzuk, tésztát beledobjuk, tüzet elzárjuk, lefedjük, 5-7 percig állni hagyjuk, leszűrjük). Locsoljuk meg pár csepp sherry ecettel és süssük még 2-3 percig.

Vegyük le a tűzről, ha akad esetleg otthon szezámmag olaj, csepegtessünk rá egy keveset (óvatosan, mert eléggé intenzív) és tépkedjünk rá bazsalikomleveleket.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr164547345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása