Bográcsozni jó - Palócleves
2012. május 09. írta: charliefirpo1

Bográcsozni jó - Palócleves

 Tök véletlen akadtam rá, pedig van hagyománya ennek ugye.

Sajnos jó birkahúst elég nehéz beszerezni, legalábbis nekem most nem jött össze. A „megbízható forrásom” nem foglalkozik vele, megbízhatatlan forrásból meg nem akartam venni, hogy a végén még ezzel rontsam el a hétvégét. Csúnyán nézett volna ki, ha egy focicsapatnyi embert kiéheztetek és a végül valami büdöshúst kapnak :)
Így a hentessel történt rövid eszmecsere után a borjú mellett döntöttem. Van egy olyan hülye szokásom, hogy mindenből kétszer annyit veszek mint kellene, így aztán nem győzöm fagyasztani a maradékot. És persze hogy akkor döntök a kúra és a centizés mellett, amikor meg nem kéne.
Szóval, ahogy eljöttem a piacról már vakartam a fejem hogy kevés lesz ez,  aztán mikor már biztos is voltam hogy kevés, leesett hogy a legutóbbi bőre szabott bevásárlásból még maradt egy adag bárány is. Na így került bele végül a bárány a borjú mellé, hogy később mindenki legnagyobb megelégedésére békésen elrotyogjanak egymás mellett.
 ( Ha valami éles eszű észrevenné, hogy dehátebbenincskaporpedigazkellapalóclevesbe, jelentem vettem, csak amilyen hülye vagyok simán otthon hagytam. Ha nem tettem volna, a szárát belerakom a vízzel, a leveleket meg elkeverem a tejföllel. )
Kellbele:
Kb. 80 dkg borjú lapocka, kockákra vágva,
Kb. 60 dkg borjú velős csont, feldarabolva,
Kb. 30 dkg bárány apróhús, csonttal ha akad,
20 dkg kolozsvári szalonna, felkockázva,
4 fej vöröshagyma, kb. 40 dkg, felaprítva,
4 gerezd fokhagyma, szétlapítva,
3-4 babérlevél,
2 szárított csili paprika, vagy valami szárított csípős paprika,
2,5 evőkanál őrölt csemege paprika (ennek nem árt jónak lennie ugye),
Fél evőkanálnyi őrölt római kömény,
3 lecsópaprika, felkockázva,
2 nagyobb paradicsom, félbe vágva,
2 közepes krumpli, a szétfőlős fajtából,
1,5 kg kifli burgonya, felkockázva,
3 közepes sárgarépa, nagyobb darabokra vágva,
2 fehérrépa, nagyobb darabokra vágva,
60-70 dkg zöldbab,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Három evőkanál sertészsír,
Víz
Rakjunk tüzet a bogrács alá. Ha nagyjából leégett, a parázs hőjén kezdjük el pirítani a szalonnát. Ha a kisült a zsír, adjuk hozzá a hagymát, pár perc múlva a lecsópaprikát, dinszteljük meg. Dobjuk rá a babérlevelet, fokhagymát, pár percig hagyjuk sercegni. Tegyünk a tűzre pár nagyobb darab fát (azaz felcsavarjuk a lángot :), ha lángra kap, rakjuk a bográcsba a húsokat is.
Gyakran megforgatva pirítsuk meg amennyire tudjuk. Ha közben levet eresztene, forraljuk el.
Vegyük le a bográcsot a tűzről, adjuk hozzá a paprikát, köményt, csilit, kb. fél evőkanálnyi durvára őrölt borsot, a két szem szétfőlős krumplit (ettől majd egy kicsit sűrűbb lesz, ha megfőtt nyomkodjuk szét), paradicsomot. Tegyük vissza a tűzre, öntsük fel egy kevés vízzel. Ne lepje el teljesen, és forrjon ahogy csak tud. Közben sózzuk, és forgassuk, hogy oda ne kapjon. Ha a folyadék fele elforrt, öntsük fel ismét, úgy hogy két ujjnyival legyen a bogrács pereme alatt.
Lassú tűzön rotyogtassuk egy órát.
Adjuk hozzá a felkockázott kifli burgonyát, répát, fehérrépát, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Mire a krumpli és a zöldségek megfőnek elvileg a hús is megpuhul. - Ha nem akkor sincs nagyobb baj. A kifli burgonya elvileg nem esik szét olyan könnyen, ezért használom általában gulyáshoz vagy ilyesmikhez.
Ha minden megpuhult adjuk hozzá a zöldbabot is, főzzük ameddig ez is a kívánt állagú nem lesz. Ha kicsit roppanósan szeretjük és mirelit zöldbabot használunk, pár perc kell csak, ha frisset, akkor kicsit több időt hagyjunk neki.
Ahogy azt kell, friss kenyérrel, tejföllel…
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr474499383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása