Rakott, kell?
2012. február 05. írta: charliefirpo1

Rakott, kell?

 

kelkáposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata.
Igen közel áll a fejes káposztához, ám annak sima leveleivel szemben a kelkáposzta levelei fodrosak, hólyagosak. A hideget jobban viseli a fejes káposztánál, ezért áttelelhető; a szárazságot is jobban tűri. Ellenben nem savanyítható, és rosszabbul is tárolható a fejes káposztánál.
Lazán simuló levelei megnyúlt fejet formálnak. Gyökerei sekélyek, ezért jó víz- és tápanyag-ellátást kíván, bár a fejes káposztánál igénytelenebb. Kevesebb ételbe jó, mint a fejes káposzta, és nem is savanyítható, de fontos tápanyagokat tartalmaz: sok benne a fehérje, és az ásványi anyag, miközben C-, B1- és B2-vitamin-tartalma megközelíti a fejes káposztáét. Egész évben jól tárolható.
 
Az utolsó kel amit főztem a mondeghini volt. Az utolsó rakottam meg nemtudom, mert szeretem a rakott dolgokat, így hébe-hóba mindig van. Talán valami tészta volt részemről, viszont Évi csinált egy igenjó rakottkrumplit is nemrég.
Szóval télen a rakott téma bejön. Készíteni meg bármiből lehet, tészta, zöldség, tészta és zöldség, persze hússal, vagy anélkül.
Kel meg van télen gazdagon, nemis túl dárga bár ha most megkérdeznék lövésem nem lenne mennyi volt kilója. De biztos nem annyi mint a bébirépának amit tegnap láttam, 5600 forint. Eh.
Nade mindegy. Rakottkel, most kicsit olaszosan. Nagy előnye hogy megsül, megesszük, eltesszük, és másnap ugyanolyan jó. Meg harmadnap is.
 
Kellbele (6 adag):
 
Rizs
1 bögre kerekszemű rizs,
1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva,
1 szárzeller, felaprítva,
2 babérlevél,
1 dl száraz fehérbor,
5 dl húsleves alaplé,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Olívaolaj,
Arasznyi ujjnyi vastag húsos füstölt szalonna, kis kockákra vágva
 
60 dkg darált sertéshús,
1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva,
1 gerezd fokhagyma, szétlapítva,
1 közepes sárgarépa, kis kockákra vágva,
1 szárzeller, kis kockákra vágva,
Olívaolaj,
Arasznyi hosszú, ujjnyi vastag húsos füstölt szalonna, felszeletelve,
Kávéskanálnyi őrölt római kömény,
Kávéskanálnyi majoránna,
6-7 kakukkfűág levelei,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors
 
2 dl tejföl, 1 dl tejszín elkeverve
1 nagy fej káposzta levelei. A torzsát kivágjuk, leveleire szedjük, megmossuk. Lobogó sós vízben 1-2 percig blansírozzuk. Amint kicsit összeesik, hideg víz alatt jól lehűtjük, alaposan lecsepegtetjük.
 
Egy lábasban kevés olívaolajon lepirítjuk a szalonnát. Ha kezd színt kapni kiszedjük, félretesszük. A hagymát, a szárzellerrel, babérlevéllel 5 perc alatt megdinszteljük, a rizst hozzáadjuk, közepes lángon további 1-2 percig pirítjuk.
Felöntjük fehérborral, elforraljuk.
Rámerünk annyi húsleves alaplevet amennyi épp elfedi, gyakran megkeverve 15 percig főzzük, közben sózzuk, borsozzuk. A folyadékot ha szükséges közben pótoljuk, de a végére legyen többé-kevésbé száraz, a rizs pedig még kicsit roppanós.
Egy szélesebb serpenyőbe kevés olívaolajat locsolunk. Hozzáadjuk a szalonnát, ha a zsíros rész kezd áttetsző lenni jöhet a vöröshagyma, szárzeller, répa, fokhagyma. 10 percig pirítjuk közepes lángon, vigyázva hogy a zöldségek meg ne barnuljanak.
A végén hozzáadjuk a húst, nagy lángon 5 percig sütjük. Nembaj ha kicsit odakap, néha keverjük át. Közben fűszerezzük kakukkfűvel, majoránnával, sóval, borssal, köménnyel.
Végül levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni.
Egy sütőtálat kikenünk zsírral, beleszórunk egy kis maréknyi zsemlemorzsát, és szépen elhelyezzük a lecsepegtetett káposztalevelek felét. Megszórjuk csipetnyi sóval, majd egyenletesen eloszlatjuk a rizst, a húsos ragut is.
A tetejét megkenjük néhány kanálnyi tejszínes tejföllel. Az egészet betakarjuk a maradék káposztalevelekkel.
Erre is jöhet egy csipet só, majd a maradék tejföllel is megkenjük. Rászórunk még egy marék zsemlemorzsát és a rizsfőzésnél félretett megpirult szalonnát.
Kis olívaolajat csepegtetünk rá, 190 fokos sütőben 45-50 percig sütjük.
Ha a teteje is megpirult, kikapcsoljuk a sütőt, résnyire nyitjuk az ajtót, kijjebb húzzuk és hagyjuk fél órát pihenni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr434067461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása