Kellhozzá némi marhahús, egy nyereg, meg egy ló. Legalábbis a tatárok szerint, ha jól olvastam.
Ennyire azért nemakartam utánamenni az „eredeti” receptnek, úgyhogy most inkább felütöttem Anthony Bourdain-t és megnéztem azt a változatott amit a Les Halles-ben készítenek.
Nem először tettem, már egy ideje nézegettem. Elég egyszerűre vették és tele van olyasmivel amiket szeretek. Petrezselyem, hagyma, Tabasco, Worcestershire meg ilyenek. Már a hamburgernél is feltűnt hogy a darált marhához elég jól megy a „vuszter” úgyhogy pláne tetszett a dolog.
A sültkrumplis köret miatt volt egy kis csodálkozás, de ha az ember nyershúst dúr asszem nem árt mellé még egykis ezaz. Pirítós se maradt el, merhát mire kennénk a húst. Úgyhogy az kell. Meg saláta is kell. Hagymás paradicsomos.
A hús kérdésére már egész más, itt gondolom eléggé megoszlanak a vélemények. A receptben vesepecsenye szerepel, de hentesbarátunk szerint a fehérpecsenyéje tökéletesen megfelel a célnak. Énmeg rábólintottam mer harmadannyi volt mint a bélszín.
Szóval így állt össze a kép.
Kellbele:
50 dkg darált marhahús. Nem zsíros, ha nagyonkirugunk a hámból akkor bélszín, ha kevésbé rúgunk ki a hámból mint én is most, fehérpecsenye
1 közepes fej vöröshagyma, felaprítva
1 csokor petrezselyem levelei, felaprítva
1 Evőkanál ketchup
2 evőkanál dijoni mustár
3 evőkanál Worcestershire szósz
Néhány csepp Tabasco szósz
4 szardellafilé, felaprítva
3 kisebb csemegeuborka, felaprítva
1-2 dkg (1 kis üveg) kapribogyó
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Két tojás sárgája
3 cl konyak
5 cl mogyoróolaj
Saláta
50 dkg koktélparadicsom
1 közepes fej fehérhagyma, vékony karikákra vágva
3 cl fehérborecet
6 cl olívaolaj
Tengeri só
Fekete bors
1 csokor petrezselyem levelei, felaprítva
Italmellé: Vörösbor, mimás
A tojás sárgáját elkeverjük a szardellafilével. Hozzáadjuk a mustárt, ketchupot, Worcestershire-t, Tabasco-t, konyakot. Ezzel is jól elkeverjük, végül fokozatosan belecsepegtetjük a mogyoróolajat. Jöhet a hagyma, apróra vágott uborka, kapribogyó, petrezselyem, marhahús. Alaposan összegyúrjuk, közben sózzuk, borsozzuk.
Pirítóssal, sültkrumplival, salátával tálaljuk, meg persze valami ütős vörösborral.