Császárhús almaborban, kakukkfűvel
2011. november 13. írta: charliefirpo1

Császárhús almaborban, kakukkfűvel

Évi töltött dagadót kért, lett helyette sült császárhús. Végülis majdnem :)

Egyben szerettem volna sütni, de három kb. 40-50 dkg-os darabot sikerült csak szerezni így nem egy nagy tömbbel babráltam hanem három kisebbel. Már amennyire babrálás a befűszerez, sütőbe betesz és kész eljárás.

Ahogy a Vasárnapi ebéd-ben szerepel lehet préselni is, így egész szabályos téglákat lehet kihozni belőle. Viszont ahhoz egy nappal előbb el kell kezdeni a műveletet, úgyhogy én nem préseltem. Megsütöttük azt jól megettük.
 
Kellbele (6 főre):
1,5 kg császárhús, kicsontozva, bőre bevagdosva
Kis csokor kakukkfű
3-4 kisebb rozmaringág
3 fej fokhagyma, vízszintesen félbevágva
Olívaolaj
3 dl almabor
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Olívaolaj
 
Köretmellé:
Hagymás tört krumpli mint itten: fast-food.blog.hu/2011/11/09/resztelt_maj_6
 
A hús bőrét hosszában és keresztben bevagdossuk, vigyázva hogy a húsba azért ne vágjunk bele. Mindkét oldalát bedörzsöljük sóval, borssal, olívaolajjal.
Kiolajozott sütőtálban a fokhagymát elrendezzük úgy, hogy a vágott oldala felfelé nézzen. Megszórjuk kakukkfűvel, rozmaringgal. A húst ráfektetjük a bőrös oldalával felfelé.
A negyedekbe vágott vöröshagymákat a hús köré rendezzük. Felöntjük 1,5-2 dl almaborral, befedjük fóliával és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük 1,5 órára.
Másfél óra múlva levesszük a fóliát, meglocsoljuk a bőrt az összegyűlt pecsenyelével, visszatesszük, puhára sütjük (még kb. 1 óra).
Ha van rá időnk és türelmünk tálcára fektetjük, valamilyen súlyt (vízzel teli lábas, stb.) teszünk rá és 4-5 órát vagy egy éjszakát préseljük hűtőben.
Ha ez megtörtént (vagy sem) a húst ismét kiolajozott sütőbe fektetjük bőrös oldalával felfelé. Sózzuk, borsozzuk, 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15-20 percre.
Ha a bőr hólyagosra, ropogósra sült kivesszük. Kis vízzel meghintjük.
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr293375254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása