Resztelt máj
2011. november 09. írta: charliefirpo1

Resztelt máj

 

Nem kell különösebben bemutatni asszem ezt sem. Azon agyaltam, lehet olvastam is valahol csak már nem emlékszem hol, hogy a „resztelt” talán a germán „geröstet”-ből jött, azaz pirított. Logikusnak tűnik, mert a másik neve a pirított máj lenne ha rosszul tévedek.
Odahaza inkább sertésmájból készül, de mivel Évi egy igazi „mindenevő” ezért csirkemájat vettünk most hozzá.
A pirospaprikát inkább hanyagoltam, ettünk elég paprikásat mostanában. A majoránna, bors, chili pont elég volt.
 
Kellbele:
 
80 dkg csirkemáj, megtisztítva, nagyobb darabokra vágva,
5 dkg füstölt szalonna, kockákra vágva,
3 kis fej vöröshagyma, felaprítva,
2 gerezd fokhagyma, felaprítva,
3 paprika, bőre lehúzva, felkockázva,
1 paradicsom, bőre lehúzva, felkockázva,
Három csipetnyi majoránna,
1 babérlevél,
2 dl húsleves alaplé,
1 dl száraz fehérbor,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
1 szárított chilipaprika,
Kacsazsír
 
Hagymás tört krumpli
80 dkg krumpli, héjában főzve, kisebb darabokra törve,
1 póréhagyma, durvára aprítva,
Tengeri só,
Fekete bors,
Kacsazsír
 
Italmellé: Fürtike
Zenemellé: OTT, MIR
És persze a csemegeuborka
 
 
A körethez a krumplit bő sós vízben 30-45 perc alatt puhára főzzük. Héját lehúzzuk, falatnyi darabokra törjük és félretesszük.
Széles serpenyőben két-három evőkanálnyi kacsazsíron kissé lepirítjuk a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, 8 perc alatt kis lángon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, fokhagymát, babérlevelet. Még 1-2 percig nagyobb lángon kevergetjük mielőtt a májat is beletennénk.
Ha belekerült borsozzuk, megszórjuk majoránnával, chilivel. 10-15 percig pirítjuk közepes lángon, párszor átforgatva (kicsit odakapna nem baj).
Ha a máj már kissé megbarnult hozzáadjuk a paradicsomot is. Kicsit hagyjuk sülni, majd felöntjük fehérborral. Nagy lángon teljesen elforraljuk, végül felöntjük a húsleves alaplével is. A lángot lejjebb véve 15-20 perc alatt besűrítjük. A végén sózzuk, ha szükséges borsozzuk.
Miközben a máj fő egy nagy lábasban vagy serpenyőben felolvasztunk még két-három evőkanálnyi zsírt. Rászórjuk a krumplit, összeforgatjuk, nagy láng felett 5-10 perc alatt kissé lepirítjuk ezt is. A végén megszórjuk a felaprított póréhagymával, hagyunk még neki 1-2 percet (itt már vigyázzunk a hagyma meg ne égjen) és levesszük a lángról. Sózzuk, borsozzuk, tálalásig melegen tartjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr773365346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2012.02.26. 21:06:06

Hát hogyne. Hagyományosabb népek úgy is mondják, rösztelt.
süti beállítások módosítása