Palatschinken Hortobagyer Art
2011. október 23. írta: charliefirpo1

Palatschinken Hortobagyer Art

Nemrég volt a zindexen egy tzikk, ottan lehet olvasni róla egy csodaszép leírást. Mondjuk ha nem a leggyűlöltebb ételek vagy mik között íródott volna lehet nem lett volna annyira negatív. Röviden hogy bármilyen maradékból hamar meg lehet csinálni, újrahasznosítás vagymi, meg hogy közenincs a Hortobágyhoz, illetve hogy egy ezerkilenszázharmincvalahanyas receptet alakítottak át a brüsszeli világkiállításra. Így lett egyszercsak hortobágyi húsos palacsintánk. Érdekes hogy vannak helyek ahol erre még akár büszkék is az emberek, mármint ha nem basszák ki a maradékot az ablakon hanem egy kis ésszel egy új ételt kreálnak, ami akár még jó is lehet.
Na ez most csak úgy eszembejutott ide a „története" részhez, nemis a cikk miatt főztem. Tavaly Nóri mikor elküldte a receptet gondoltam énis megcsinálom, aztán elmaradt a dolog most meg eszembejutott.
Nem újrahasznosítottam semmit, inkább főztem direkte ezért egy adag frissropogós csirkepaprikást is. Nem csirkemellből, hanem combból. Meg is fordult a fejemben hogy kifőzök egy adag tésztát aztán szevasz, de végül csak befejeztem.

Kellbele:

Csirkepaprikás
8 db csirke felsőcomb,
3-4 db csirkemáj,
10 dkg füstölt szalonna, felkockázva,
3 közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
Két gerezd fokhagyma, széttörve,
3 paprika, 1 pritamin, 1 kápia, 1 bogyiszlói, bőrük lehúzva, felkockázva,
6 kisebb szem szilvaparadicsom, bőrük lehúzva, felkockázva,
4-5 fej csiperkegomba, negyedekre vágva,
1 dl száraz fehérbor,
Csipetnyi majoranna,
Másfél evőkanálnyi őrölt paprika,
1 szárított chilipaprika, összetörve,
Kb. fél liter húsleves alaplé,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
1 dl tejföl,
Fél evőkanálnyi liszt,
Csokor petrezselyemlevél,
Kacsazsír, vagy olívaolaj

Palacsinta
Egy nagy bögre liszt (300 g),
Fél bögre tej,
Két tojás,
Tengeri só,
2-3 dl hideg, friss ásványvíz vagy szóda,
Fél teáskanálnyi szódabikarbóna,
Két evőkanálnyi mogyoróolaj vagy étolaj

Egy deci tejföl, egy deci sűrű tejszín, illetve kevés olívaolaj a sütéshez.
Nagy adag uborkasaláta mellé.

Nagy lábasban kevés zsíron vagy olívaolajon aranybarnára pirítjuk a combokat, májat, közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész egy tányéron félretesszük.
Zsírjára pirítjuk a szalonnát is. Mielőtt színt kapna hozzáadjuk a vöröshagymát, majd öt perc után a fokhagymát, chilit. Tíz perc után a felkockázott paprikát is, ha túl száraz lenne adhatunk hozzá egy kis zsírt még. Közepes lángon pár percig pirítjuk. Beletesszük az elősütött húsokat, megszórjuk majorannával, pirospaprikával, összeforgatjuk. Felöntjük fehérborral, elforraljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, pár percig sütjük majd rádobjuk a gombát. Felöntjük két harmadáig húsleveslével, sózzuk, borsozzuk.
Fedő alatt egy órát főzzük kis lángon. Levesszük a fedőt és kb. fél óra alatt kissé besűrítjük. Több levet hagyhatunk alatta mint a „normál" paprikásnál. Ha kell még sózzuk, borsozzuk.
Közben elkészítjük a palacsintát.
A lisztet a szódabikarbónával, sóval összekeverjük, beleütjük a tojásokat, folyamatosan keverve a tejjel felengedjük. A végén felöntjük vízzel, olajjal. Párszor óvatosan összekeverjük, folpack-kal lefedve legalább fél órát pihentetjük.
Fél óra után kisütjük.
Ha a paprikás elkészült a húsokat tálba szedjük, kicsontozzuk, a gombákat félretesszük. A visszamaradt levet szitán átpasszírozzuk. A szitából a zöldségeket a húshoz adjuk, mixerrel darabosra törjük (legyenek benne egész darabok is). Sózzuk, borsozzuk, a felaprított petrezselyem felét belekeverjük (a túl száraz lenne egy kis levet szedhetünk hozzá).
A mártást felforraljuk. A tejföllel simára keverjük a lisztet. Szedünk hozzá annyi levet ami átmelegíti. Összekeverjük majd beleöntjük a felforralt mártásba. 1-2 perc alatt folyamatosan keverve, forrás alatt tartva kis lángon besűrítjük. A végén visszatesszük a gombákat.
Közben egy tálat kikenünk olívaolajjal. A kész mártásból pár kanálnyit szedünk rá, amit egyenletesen eloszlatunk.
Nyolc palacsintát megtöltünk a hússal. Batyu alakúra hajtogatjuk, a tálba fektetjük. Meglocsoljuk pár evőkanálnyi mártással. A tejszínt a tejföllel összekeverjük és ezt is a palacsintákra kenjük.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre.
A tányérokra egy-egy kanálnyi mártást szedünk, ráhelyezünk egy-egy palacsintát, végül megszórjuk egy kevés petrezselyemmel.

hortobagyi_husos_palacsinta.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr53323522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása