Lencse meg a kacsa
2011. október 16. írta: charliefirpo1

Lencse meg a kacsa

És akkor végre ez is megvolt. Amit már sokat emlegettem, a Jojó féle kacsa lencsével, ami Olivér francia kirándulós műsorában láttunk először.

Ha a kacsát megsütöttük jó előre és sütés után maradt egykét comb, amit bő zsírban el tudunk tenni úgy hogy az teljesen ellepje, három hétig biztos eláll, nekem legalábbis eddig sikerült várnom vele a raviolli után.
Lényeg hogy teljesen ellepje, ahogy az a képen is látszik talán. Ez se a spanyolviasz esete, hűtő híján így lehet könnyen elrakni a sült húst.
A lencséhez meg sokmindent nem tudok hozzáfűzni, kurvajólett. Gondolkoztam még az elején hogy majd teszek hozzá valami habarást vagy csak tejfölt egy keveset, de egy óra alatt annyira patent lett hogy tényleg már csak pár csepp ecet kellett bele.
Szóval.
 
Kellbele:
 
1 bögre lencse, amit egy éjszakára három bögrényi vízbe áztatunk
1 nagy sárgarépa, apró kockákra vágva
2 szárzeller, apró kockákra vágva
2 közepes fej vöröshagyma, jól felaprítva,
1 fokhagyma, szétlapítva,
2 kisebb szem krumpli, kis kockákra vágva
Fűszerköteg: 4-5 kakukkfűág, kis csokor petrezselyem 1 zöldhagyma külső levelébe csomagolva
2 babérlevél
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Kacsazsír vagy olívaolaj
7-8 dl húsleves alaplé
Néhány cseppnyi vörösborecet
Még egy kevés petrezselyem a díszítéshez
 
A hagymát, répát, zellert, fokhagymát 10 perc alatt 2-3 evőkanálnyi kacsazsíron kis lángon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fűszerköteget, babérlevelet, lencsét krumplit. Felöntjük annyi alaplével hogy kb. fél centi legyen a lencse felett. Sózzuk, borsozzuk, gyöngyözve kb. 1 órát főzzük. Ha a krumpli megfőtt szétnyomkodjuk. Ha kellően besűrűsödött és a lencse is megpuhult meglocsoljuk pár cseppnyi ecettel még. Kivesszük a babérleveleket, zöldfűszereket és kész is.
 
A kacsát közben kivesszük a zsírból, kissé letörölgetjük. Forró serpenyőre fektetjük, oldalanként 2-3 perc alatt ropogósra pirítjuk.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr403306258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása