Sofrito, bárány, tortiglioni
2011. augusztus 15. írta: charliefirpo1

Sofrito, bárány, tortiglioni

Múlthéten zöldséges rizottót ettünk ebédre bent, ilyet. 
 
Kurvajóvolt, de nem is az a lényeg, hanem hogy hazafele jövet rám tört az éhség. Méghozzá úgy hogy nekem most húst kell ennem. Először csak keresni akartam valami disznót vagy marhát megsütni aztán szevasz, de annyira satnyák voltak hogy elment tőle kedvem. Aztán ráakadtam viszonylag normális áron egy kilo valami bárány „pörkölthúsra”. Akkora darabokra voltak vágva és volt benne minden, még csontos borda is. Na ezt jól megvettem aztán hazajöttem.
Valami fokhagymás, tésztás, nagyonzöldfűszeres, citromos és szaftos ragut akartam enni, viszont liszt meg egyéb ilyesmi nélkül. Csak a hús íze, szaftja, olívaolaj, citromlé meg a fűszerek. Végül ez sült/főtt ki belőle.
  
Kellbele (4 főre): 
 
50 dkg bárány apróhús, lehetőleg valami „zsírosabb” fajta
6-8 kisebb fej salotta, felaprítva
8 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 sárgarépa, kis kockákra vágva
1 szárzeller, kis kockákra vágva
2 rozmaringág levelei, felaprítva
6-8 kakukkfűág levelei, felaprítva
2 dl száraz fehérbor
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Olívaolaj
Húsleves alaplé vagy víz
Kis marék bazsalikomlevél
Citrom
 
250 g száraz durumtészta, tortiglioni, vagy egyéb cső, "tekert" tészta
 
Italmellé: Wunderlich Olaszrizling
 
Egy magas falú serpenyőt felhevítünk, 5-6 evőkanál olívaolajat öntünk bele majd hozzáadjuk a salottát, sárgarépát, zellert. 10-15 percig gyakran keverve kis lángon sütjük.
Közben egy széles serpenyőt is felforrósítunk, néhány evőkanálnyi olívaolajat locsolunk ebbe is, majd ráhelyezzük a báránydarabokat. 4-5 perc alatt nagy lángon minden oldalukat kissé megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. 
Ha kész a zöldségekhez adjuk (ráöntjük az alatta összegyűlt folyadékot is), megszórjuk rozmaringgal, kakukkfűvel, fokhagymával és még 1-2 percig pirítjuk közepes lángon. 
Felöntjük a fehérborral és elforraljuk, majd ráöntjük a húsleves alaplét is. Fedő alatt másfél, két órát pároljuk. Ha közben elfogyna a folyadék pótoljuk.
Amikor a hús kellően megpuhult levesszük a fedőt, és kb. fél óra alatt közepes lángon besűrítjük. A végén hozzáadjuk a vajat, megvárjuk hogy elolvadjon majd Félrerakjuk.
Közben lobogó sós vízben megfőzzük a tésztát, leszűrjük, a főzőléből félretesszük a szokásos egy bögrényit. 
A tésztát kis láng felett a húshoz keverjük, sózzuk, borsozzuk, kevés félretett vízzel ha kell vagy összeragadna, hígítjuk.
Végül meglocsoljuk gazdagon citromlével, tányérra szedjük és tépünk rá még néhány bazsalikomlevelet.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr553156555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása