Vajbabfőzelék rozmaringos fasírttal
2011. július 08. írta: charliefirpo1

Vajbabfőzelék rozmaringos fasírttal

„Vajbab: Guggos bab, kifejtve fogyasztják, olajosan (salátának), gulyásnak vagy főzeléknek. Korán beérik és rendkívül sokat terem”

Hát nem gulyás, főzelék lett belőle. Piacon annyi van mint a szemét, meg kellett kóstolni. Persze "fasírozottal", mer az passzol hozzá. Beszarásjóvolt.
 
Kellbele ( 4 adag):
 
Főzelék
 
½ kg vajbab, nagyobb darabokra vágva
4 salotta hagyma, apróra vágva
1 sárgarépa, apróra vágva
1 fokhagyma, apróra vágva
1 babérlevél
3 kakukkfűág levelei, felaprítva
1 csokor petrezselyem
100 g vaj
1 liter húsleves alaplé
1 púpozott evőkanál liszt
Olívaolaj
Tengeri só
Fehérbor ecet
1dl tejföl
 
Fasírt
50 dkg grillkolbász (nem paprikás), vagy sima darált sertéshús (ha ez van akkor sózni kell, illetve 1-2 gerezd fokhagymát bele lehet reszelni)
1 szikkadt zsemle, nagyobb darabokra tépve
1 dl száraz fehérbor
1 dl hideg víz
2 rozmaringág levelei, felaprítva
4-5 kakukkfűág levelei, felaprítva
1 tojás
1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsa vagy liszt
Maréknyi frissen reszelt parmezán
Frissen őrölt fekete bors
Olívaolaj
 
Italmellé: Dúzsi Fürtike
Zenemellé: Gentleman
 
Fasírt
 
A zsemlét vagy kenyeret összetépkedjük, rálocsoljuk a bort és vizet, 10 percig állni hagyjuk.
Közben egy nagyobb keverőtálba nyomkodjuk a bélből a kolbászhúst. Megszórjuk a felaprított rozmaringgal, kakukkfűvel, borssal, ráütjük a tojást. A beáztatott zsemlét a tenyereink között kinyomkodjuk amennyire lehet és elkeverjük a húsos masszával. Megszórjuk a parmezánnal is, ha túl híg lenne egy kevés liszttel vagy zsemlemorzsával „szilárdítjuk”. Ha gombócokat lehet formálni belőle kész is.
Grillserpenyőn nagy lángon, kevés olívaolajon néhány perc alatt aranybarnára sütjük minden oldalukat.
Egy közepes méretű tepsit kikenünk kevés olívaolajjal. Ráfektetjük a megpirított fasírtokat és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 20 percre. 10 perc után megfordítjuk a gombócokat hogy egyenletesen süljenek.
 
Főzelék
Ameddig sül a fasírt elkészítjük főzeléket.
A répát, hagymát közepes méretű lábasban 50 g vajon 10 percig dinszteljük kis lángon. 10 perc után hozzáadjuk a fokhagymát, babérlevelet. Tovább pirítjuk ameddig meg nem érezzük a fokhagyma illatát. Rászórjuk a kakukkfüvet, vajbabot. Felöntjük az alaplével, 25-30 perc alatt közepesen puhára főzzük.
Ha a bab megpuhult 1/3-át kivesszük, botmixerrel összetörjük majd visszaöntjük a lábasba.
Egy kis serpenyőben a maradék vajon megpirítjuk a lisztet. Folyamatosan keverve felöntjük 2-3 dl-rel a főzelék levéből hogy átmelegedjen, majd ezt is visszaöntjük a lábasba. Kis lángon folyamatosan keverve megvárjuk hogy felforrjon. 1 dl tejfölt közben összekeverünk 2-3 dl főzelékkel és végül ezt is hozzáadjuk. Ha kell sózzuk, borsozzuk.
A végén megszórhatjuk egy nagy marék felaprított petrezselyemmel.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr603050061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása