Szintén a pofonegyszerű sorozathoz. Egyszerű, gyors (tényleg!), kurvafinom. Lehetne még ragozni de ez lenne a lényege a dolognak.
Kellbele (4 főre):
Egy adag risotto bianco: http://fast-food.blog.hu/2011/06/17/risotto_bianco_petrezselymes_pesztoval_1
40dkg koktélparadicsom, félbe vágva
4-5 nagyobb bazsalikomlevél
3 gerezd fokhagyma, vékonyra szelve
1 szárított chili
1 evőkanálnyi balzsamecet
Olívaolaj
1 kávéskanálnyi szardellapaszta, vagy 3 szardellafilé
Frissen őrölt fekete bors
Parmezán
Elkészítjük a fehér rizottót. Ha kész lefedjük, öt percig pihentetjük.
Közben egy szélesebb serpenyőben 4-5 evőkanálnyi olívaolajat melegítünk. Kis lángon egy-két perc alatt megpirítjuk a fokhagymát, szardellapasztát, chilit, vigyázva hogy a fokhagyma meg ne égjen. Rászórjuk a paradicsomokat, feljebb vesszük a lángot. További egy percig pirítjuk folyamatosan keverve. Ráöntjük a balzsamecetet. Megvárjuk hogy kissé elpárologjon (fokozatosan veszít az ecetes illatból) majd rátépkedjük a bazsalikomleveleket is.
A rizottót a paradicsomhoz adjuk, párszor átforgatjuk. Parmezánforgáccsal, néhány bazsalikomlevéllel frissen őrölt feketeborssal megszórva, pár csepp olívaolajjal meglocsolva lesz igazán jó.