Risotto Bianco, petrezselymes pesztóval
2011. június 17. írta: charliefirpo1

Risotto Bianco, petrezselymes pesztóval

Erről meg aszittem hogy már biztos megírtam, de nem találtam. Az „alap” rizottóról lenne szó a sokatmondó Bianco névvel.

Eléggé pofoneccerű ha valaki nem ismerné, hagyma, rizs, lé, parmezán, esetleg fehérbor (vanaki nem tesz bele de az biztos nemén vagyok), zeller, olívaolaj.
Na ezt kell jól összekeverni pesto-val, azt készis vacsi. Ha meg ebédre is vinnénk ahogy azt miis tettük, akkor csak annyit keverjünk össze amennyit épp megeszünk, különben nemleszjó...
 
Kellbele:
Risotto bianco
1 közepes fej friss „főzőhagyma” vagy sima vöröshagyma, felaprítva
1 szárzeller, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
4-5 evőkanál olívaolaj
1 bögre rizottó rizs
5-7 dl húsleves alaplé (ha sótlan alaplével dolgozunk 4-5 csipet sót lehet beletenni)
1,5 dl száraz fehérbor
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Evőkanálnyi vaj
Nagy marék frissen reszelt parmezán
Pirított fenyőmag
 
Pesto
3 csokor petrezselyem, csak a levelei
1 dl olívaolaj
Nagy marék reszelt parmezán
Fél evőkanálnyi pirított fenyőmag
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
1 gerezd fokhagyma
Lime vagy citrom
 
Italmellé: Hidegfröccs
 
Pesto
A pestohoz a fokhagymát, fenyőmagot mozsárban összetörjük. A petrezselyem szárait levágjuk, a leveleit egyszer összevágjuk. A fokhagymához adjuk, majd az egészet pépes állagúra zúzzuk. Hozzáadjuk a parmezánt, olívaolajat, pár csepp lime levet. Sózzuk, borsozzuk.
 
Risotto bianco
Közepes méretű fazékban 4-5 evőkanálnyi olívaolajat melegítünk. Rászórjuk a vöröshagymát, zellert, 10 percig kis / közepes lángon dinszteljük. 10 perc után hozzáadjuk a fokhagymát, további két perc után a rizst. 3 percig nagy lángon pirítjuk, majd felöntjük 1,5 dl fehérborral amit teljesen elforralunk. Innentől kb. 20-25 percig főzzük, az alaplevet folyamatosan pótolva. (mindig annyi legyen rajta amennyi épp ellepi).
Nem árt ha a végén is marad a rizs felett némi alaplé, különben túl száraz lesz. Ha a rizsszemek a kívánt állagúak (éppenroppan) elzárjuk a tüzet. Rászórjuk a parmezánt, felkockázott vajat, összekeverjük, ha kell még sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, 5 percig pihentetjük.
Öt perc után hozzáadjuk a pesto-t és még utoljára jól átkeverjük. Előmelegített tányérra szedjük. Megszórjuk parmezánforgáccsal, pirított fenyőmaggal. A végén persze meglocsoljuk némi olívaolajjal is.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr532992908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása