Patatas a la riojana - Spanyol "paprikáskrumpli"
2011. június 19. írta: charliefirpo1

Patatas a la riojana - Spanyol "paprikáskrumpli"

 Mikor anno a paprikás krumplit főztem jópár receptet megnéztem a neten a témában. Akkor akadtam rá a spanyol változatra, a patatas a la riojana-ra a bűvös szakácson. Említettem is hogy majd nyáron előveszem, hát most nyár van, úgyhogy előkerült.

A nemrég főzött „magyaros” paprikáskrumplimhoz képest sokkal kevesebb hús kellett hozzá meg úgy általábanvéve is kevesebb minden. Meg lé se sok maradt rajta végén, amolyan pirított krumpli, pörkölt állagú lett (legalábbis az én változatom). Ja és persze olívaolajjal készült, meg chorizoval. Amit azért lehet helyettesíteni valami jobbfajta enyhén csípős és nem túl száraz hazai kolbásszal is.
 
Kellbele (2-3 főre):
 
1 db, 250 g-os chorizo, vastagabb karikákra vágva
½ kg kisebb méretű újburgonya, meghámozva, nagyobb darabokra vágva
2 kaliforniai paprika, bőre lehúzva, nagyobb kockákra vágva
1 nagyobb fej vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 babérlevél
1 dl vörösbor
1 szárított chilipaprika
1 púpos teáskanálnyi édes nemes paprika
1-2 dl húsleves alaplé
Olívaolaj
Frissen őrölt fekete bors
Tengeri só
 
Mellé: Frisskenyér, koviubi
Italmellé: Fritmann Kékfrankos
 
Egy közepes méretű lábasban 5 evőkanálnyi olívaolajon pár percig gpirítjuk a chorizo-t, épp hogy csak egy kissé kieressze a zsírját. A lábasba szórjuk a krumplit, 3-4 percig nagy lángon sütjük. Ha kissé elkezd hólyagosodni, barnulni hozzáadjuk a hagymát, babérlevelet (ha nagyon forró lenne az olaj 1-2 percig félretéve hűtsük le kissé különben a hagyma egyből megég). Közepes / kis lángon további 5-6 percig együtt pirítjuk gyakran átforgatva. 4-5 perc után hozzáadjuk a fokhagymát, chilit, lebőrözött, felkockázott paprikát is. Ha kezd a fokhagyma is illatozni kis időre félrehúzzuk, belekeverjük a púpozott teáskanálnyi pirospaprikát. Visszatesszük a tűzre, felöntjük 1dl vörösborral, elforraljuk. Ráöntjük a húsleves alaplét is, 20 percig fedő nélkül rotyogtatjuk. Kb. ennyi idő alatt óvatosan kevergetve (próbáljuk meg nemszéjjeltörni a krumplit) a burgonya megpuhul, a lé besűrűsödik. Ha kell még sózzuk, borsozzuk. Pofoneccerű.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr372997130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása