μουσακάς – Moussaka
2011. június 13. írta: charliefirpo1

μουσακάς – Moussaka

 „The modern Greek version was probably invented by Tselementes in the 1920s.[4] It has three layers: a bottom layer of sautéed aubergine slices; a middle layer of cooked ground lamb cooked with onion, garlic, chopped tomatoes, herbs, and spices (cinnamon, allspice and black pepper); and a top layer of béchamel sauce or egg custard. The composed dish is baked until the top layer is browned. Moussaka is usually served lukewarm.”

 
Tulajdonképpen össze is lehetne azzal foglalni asszem hogy rakott padlizsán, krumplival, darálthússal. Aztán jönnek a kérdések, mint a milyen legyen a darált hús? Ez most bárány lett, mert Évi még nem evett meg amúgy is gondoltam talán ezzel lenne az igazi. Aztán milyen legyen a bor, fehér vagy vörös? Talán a bárányhoz jobban megy a fehér, emiatt. Milyen sajt legyen a tetején? Kefalotiry-t olvastam az egyik receptben, de azt seholse leltem, így került a besamelbe parmezán. A tetejére valami görögöset akartam hamár görög egytálról van szó. Végül a Gyrosos ember ajánlotta a mizithra-t.
Elég időigényes, bár ezt a részt már megszoktuk. És persze megéri szenvedni vele.
 
Kellbele (6 főre):
2 közepes méretű padlizsán,
50 dkg közepes méretű krumpli
1 nagyobb vöröshagyma, felaprítva
5 dkg húsos szalonna (pancetta, bacon)
50 dkg darált bárány- vagy marhahús
50 dkg fürtös paradicsom, meghámozva, felkockázva (csak a húsa kell!)
½ teáskanálnyi szárított oregánó
1 babérlevél
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 szárított paradicsom, felaprítva
2 dl száraz fehérbor
1dl tej
2 csokor petrezselyem, felaprítva
 
Besamel
50 g vaj
50 g liszt (1 púpozott evőkanál)
4 dl tej
Frissen reszelt szerecsendió
Frissen őrölt fekete bors
Citromlé
1 tojás sárgája
Evőkanálnyi reszelt Kefalotiry vagy parmezán
 
Egy evőkanálnyi zsemlemorzsa (panko volt megint)
10 dkg Mizithra
Olívaolaj
Görög joghurt vagy tejföl
Bazsalikomlevél
 
Italmellé: Duzsi Fürtike. Persze fröccsnek mert nyárvan
Zenemellé: Buena Vista
 
A padlizsánt 1 cm-es karikákra szeleteljük, ha kell a magos részeket eltávolítjuk, besózzuk, felöntjük vízzel. Lefedjük és lenyomkodjuk hogy az összes szelet víz alatt legyen (pl. egy nehezebb tányérral ami épp akkora mint a tál amiben a padlizsán van) és legalább fél órára félre tesszük. A burgonyát meghámozzuk, szintén 1 cm-es szeletekre vágjuk.
Egy nagy, széles serpenyőt felhevítünk, belehelyezzük a krumpliszeleteket, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt mindkét oldalukat kissé megpirítjuk (ha kezd barnulni jó is). Tésztaszűrőn lecsepegtetjük a felesleges olajat majd félrerakjuk.
A padlizsánt leszűrjük, amennyire lehet megszárítjuk, majd szintén kevés olívaolajon pár perc alatt megpirítjuk. Az olívaolajat közben pótoljuk ha felszívná a padlizsán. Tányérra szedve félretesszük ameddig a ragut, besamelt elkészítjük.
 
Ragu
A raguhoz az eddig használt serpenyőt egy kissé hagyjuk hűlni, majd 4-5 evőkanál olívaoalajat öntünk bele, hozzáadjuk a  pancettát, babérlevelet,vöröshagymát, amit 5 perc alatt kis / közepes lángon üvegesre dinsztelünk.
Öt perc után rászórjuk a darálthúst (főzés előtt egy órával kicsomagoljuk ki és szobahőmérsékleten hagyjuk állni), sózzuk, borsozzuk. Nagy lángon 8-10 percig sütjük. Lehet hagyni kissé lekapni, akkor jó ha nem ereszt túl sok levet hanem egyből sül, mint a bolognai ragu. Pár perccel a vége előtt rászórjuk a szárított paradicsomot, fokhagymát, szárított oregánót. 10 perc után hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, késhegynyi fahéjat. Egy-két percig még együtt pirítjuk hogy a paradicsom is kissé átsüljön és ráöntjük a tejet. Párszor átforgatjuk majd felöntjük a fehérborral is. Közepes lángon párszor átkeverve fél óra alatt elfőzzük a lé nagy részét. A végén levesszük a lángról, megszórjuk a felaprított petrezselyem 2/3-ával.
 
Besamel
A besamelhez felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet. Közepes lángon folyamatosan keverve két percig pirítjuk, vigyázva, hogy "ne kapjon oda". Két perc után fokozatosan hozzákeverjük a tejet. Addig melegítjük ameddig be nem sűrűsödik (közepes lángon kb. 3-5 perc) majd levesszük a tűzről. Rászórjuk a parmezánt, borsot, szerecsendiót, végül pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, lefedjük, félretesszük.
 
Egy közepes méretű hőálló tálat bekenünk olívaolajjal. Ráfektetjük az elősütött burgonyaszeleteket. Egy réteg ragut „terítünk” szét rajta, amit egy réteg besamel követ. Erre kerülnek az elősütött padlizsánszeletek, amire egy újabb réteg ragu kerül. Végül megszórjuk a maradék petrezselyemmel, megkenjük a maradék besamellel (teljesen fedje be). Rászórjuk a szétmorzsolt mizithra-t (lehet feta is, de előtte öblítsük át egyszer ha nagyon sós lenne), meglocsoljuk olívaolajjal és 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük 50-55 percre.
Ha a besamel illetve a sajt, prézli kezd barnulni kivehetjük. Hagyjuk legalább 20 percig pihenni.
 
Minél tovább hagyjuk „békén” annál nagyobb eséllyel nem csúszik széjjel mint az enyém most, ami persze ennél a pontnál már csak részletkérdés volt.
Tányérra szedtünk egy nagyobb kockát amit meglocsoltunk még egy kevés olívaolajjal, megszórtunk néhány friss bazsalikomlevéllel, mellé meg egy szelet frissen sült kenyér került egy kanál joghurttal…
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr202979832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása