"Vegyes" paella
2011. június 11. írta: charliefirpo1

"Vegyes" paella

 Attól vegyes, hogy van benne minden J Garnéla, chorizo, csirke, polip, épp csak a nyúl maradt ki..

Már volt egy próbálkozásom, de az inkább valami vegyes zöldséges dolog lett.
Ez már asszem egy árnyalatnyit közelebb állhat az igazi spanyol változathoz. De mivel spanyol se vagyok, meg még enni se ettem Valenciában, ezért csak tippelgetek. Két tippem lenne is a kajához ami főzés közben megfogalmazódott bennem. Nem úgy készítjük mint a rizottót. Ha lehet akkor csak kétszer adunk hozzá folyadékot, illetve hagyjuk egy kissé lepirulni a végén. A polipot, garnélát meg tényleg csak a végén kell hozzáadni, pár perc elég nekik. Ami utána jön az már cipőtalp. Egyébként meg nagyonottvan..
 
Kellbele:
 
1 db 20 dkg-os csirkemell
20 dkg tisztított garnélarák
4 bébipolip (tisztítva, félbe vágva – csak a testét ill. a csápjait használtam)
5 dkg szeletelt chorizo vagy más csípős kolbász
1 közepes fej hagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 kaliforniai paprika, megsütve, meghámozva, felkockázva
6-8 szem koktélparadicsom, vagy 3 közepes méretű fürtös paradicsom, meghámozva, felkockázva (csak a húsa kell!)
Maréknyi zöldborsó
1 bögre paella rizs, vagy rizotto rizs (rövid szemű)
Teáskanálnyi őrölt paprika
5 dkg húsos szalonna (pancetta, bacon)
Csipetnyi sáfrány, csésze vízben leforrázva
Két babérlevél
7,5 dl csirkealaplé
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Pohár fehérbor
Petrezselyem
Olívaolaj          
Zenemellé: Che Sudaka
Italmellé: jau hideg fröccs
 
A paprikát grillsütőben feketére pirítjuk, ruha alatt pár percig pihentetjük, majd a „bőrét” lehúzzuk, felszeleteljük.
A kolbászt, pancetta-t kevés olívaolajon zsírjára sütjük, tányéron félretesszük.
A feldarabolt csirkemellet sózzuk, borsozzuk, a kisült zsír-olívaolaj keveréken hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a lángot lejjebb véve további 4-5 percig pároljuk. Rászórjuk a félretett kolbászt, szalonnát, csilit, fokhagymát, paradicsomot, paprikát, babérlevelet, rizst, majd még 2-3 percig sütjük közepes / nagy lángon. Egy pillanatra félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával. Visszatesszük, felöntjük egy pohár fehérborral amit teljesen elforralunk. Hozzáadjuk az alaplé felét, a „sáfrányos vizet”, sót borsot keverünk hozzá. 25 percig főzzük (ha közben elforrja a levét lehet pótolni). Rászórjuk a rákot, polipot, zöldborsót, felöntjük a maradék alaplével (épp el kell hogy lepje). Körülbelül öt perc alatt nagy lángon alatt készre főzzük. Megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, meglocsoljuk olívaolajjal, pár csepp citromlével. Öt percig fólia alatt pihentetjük, aztán lehet dúrni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr52975146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása