Sonka, krumpli, spárga
2011. április 27. írta: charliefirpo1

Sonka, krumpli, spárga

Megvolt az idei kötelező kör sonkára is. Tavaly bohóckodtam lassú főzéssel, meg spenótgombóccal, miegymással, idén egyszerűbbre akartam venni a dolgot. Majdnem úgy voltam a végén hogy megfőzőm, hagyom kihűlni, felszeleteljük aztán némi zöldséggel jól bezabálunk belőle.
De ismét rá kellett hogy jöjjek hogy a sonka sütve, melegen nagyon jó tud lenni. Persze ki hogyan szereti, meg ízlések és pofonok, de nekem már csak így jön be…
A mustáros tejszínes mártástól se tudok nagyon elszakadni, szegény Floyd ezt nagyon kitalálta annak idején.
 
Kellbele:
 
A sonka főzéséhez
1 db kb. 1,5 kg-os füstölt, kötözött parasztsonka
1 közepes méretű sárgarépa, nagyobb darabokra vágva
1 szárzeller, nagyobb darabokra vágva
2 babérlevél
1 rozmaringág
Evőkanálnyi borókabogyó
Fél evőkanálnyi tengeri só
 
Sütéshez
Két evőkanálnyi olívaolaj
Két evőkanálnyi vaj
1 rozmaringág
2 gerezd fokhagyma, széttörve
Frissen őrölt fekete bors
 
A mártáshoz
3 kisebb shalotta hagyma, durvára vágva
Fél pohár száraz fehérbor
Három evőkanálnyi dijoni mustár
1 dl a sonka főzőlevéből
1 dl sűrű tejszín
Két kakukkfűág
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
 
Köret
10-12 szem kifliburgonya vagy kisebb szemű újburgonya
Olívaolaj
10-15 dkg vaj
Maréknyi zöld spárga
 
Saláta
 
Zenemellé: ZAZ
Italmellé: Légli 333
 
A sonkát a zöldségekkel gyöngyözve főzzük fedő alatt három órát, ha a villa könnyen kiszalad belőle akkor megfőtt. Közben az elpárolgott folyadékot pótoljuk. Hagyjuk kihűlni a főzőlében, amit később eltehetünk leves alaplének, vagy mint most itt később a mártás hígítására használjuk.
 
A krumplit megmossuk, 10 percig főzzük kis lángon. Leszűrjük, konyharuha alatt 10 percre félretesszük majd meghámozzuk. Serpenyőben kevés olívaolajat melegítünk, majd kb. 5 perc alatt közepes lángon megsütjük. Közben a spárgát megmossuk, a fás részét letörjük (ahol törik onnantól jó) és az utolsó percre a krumpli mellé dobjuk sülni. A felesleges olajat leöntjük, a felkockázott vajat hozzáadjuk, megvárjuk hogy elolvadjon, közben sózzuk, borsozzuk.
Tálalásig melegen tartjuk.
 
A sonkából ujjnyi vastag szeleteket vágunk. Egy serpenyőben kevés olívaolajon „ropogós vörösre” sütjük. Mivel elég sok folyadék van a sonkában szerintem célszerű már a langyos serpenyőbe tenni ellentétben a nyers húsok sütésével, hogy a folyadék fokozatosan el tudjon párologni. Nem árt ha van esetleg kéznél „olajfogó” is.
Sütés közben a szeletek közé rozmaringot, fokhagymát lehet tenni. Sütés végén pár kocka vajat dobunk rá, amivel alaposan meglocsoljuk, majd előmelegített tányérra szedjük és melegen tartjuk.
 
A zsíradék nagy részét leöntjük. A serpenyőbe dobjuk a shalotta hagymát, kis ideig pirítjuk (ne égjen meg) majd felöntjük egy pohár fehérborral. Hozzáadjuk a mustárt, két ág kakukkfüvet. A bort elforraljuk és ismét felöntjük, most az alaplével. Ezt is a felére sűrítjük. 1 dl tejszínt adunk végül hozzá folyamatosan keverve. Sózzuk, borsozzuk ha szükséges. Fél perc alatt összeforraljuk, leszűrjük.
 

Az ecetes saláta meg az előzőekben leírtak szerint. A végén megszórtam egy kevés vékonyra szeletelt friss zöldhagymával hamár egyszer tavasz van. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr452860354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása