Paprikáskrumpli. Gazdagon
2011. március 18. írta: charliefirpo1

Paprikáskrumpli. Gazdagon

Paprikáskrumplit mindenki tud főzni, ebből kifolyólag gondolom mindenkinek megvan a maga saját, jól kialakult véleménye is a mikéntről. Két ugyanolyannal legalábbis én még nem nagyon találkoztam, hacsaknem ugyanaz a valaki főzte.
Apámnak nagy kedvence volt, nagyapámnak mindig azt főzött mikor meglátogattuk, meg amúgy is elég gyakran került asztalra a téma. Emiatt talán az egyike volt az első kajáknak amivel magam is próbálkoztam, Mondjuk nem egy atomfizika elkészíteni. Ettől függetlenül el lehet szépen cseszni a dolgot, bele is futottam már pár furcsa íz élménybe. Egyszer még apámnak is sikerült, mikor véletlen összekeverte az eltett lecsót az eltett cukros narancshéjjal, nem volt szegényen szemüveg. Édes savanyú lett belőle, kutyának nem kellett.
Meg persze amivel a el tudnak kergetni a tányértól az a bőlére vett változat, baromfi virslivel.
Ami lentebb jön az nagyjából az én elképzelésem a témáról. Eddig nem bíztattam meg ennyi hússal dolgot, de most vendég is volt, meg hosszúhétvége is, meg persze ki is akartam próbálni ezt-azt.
 
Kellbele (4-6 főre):
1 szál sütnivaló kolbász ujjnyi, kétujjnyi vastag karikákra vágva
1-2 pár debreceni kolbász
15 dkg füstölt kolbász (arasznyi), karikákra vágva
50 dkg sertéslábszár, falatnyi kockákra vágva
10 dkg kolozsvári szalonna, vékony csíkokra vágva
2 gerezd fokhagyma, enyhén összetörve
3 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
2 tv paprika, kimagozva, hosszában félbe vágva
1 kápia paprika, kimagozva, hosszában félbe vágva
1/3 erős hegyes paprika, félbe vágva
3 közepes méretű fürtös paradicsom, bőre lehúzva, kisebb darabokra vágva
1 kg burgonya, „fél hajókra" vágva
1 babérlevél
Fél teáskanálnyi szárított majoranna
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
2 dl száraz vörösbor
1,5 l forró víz
Mangalicazsír
 
Mellé: Frisskenyér, tejföl, kovászosuborka, csípős cseresznyepaprika, megamijön
Italmellé: Ikon Merlot
 
 
 
A félbevágott paprikákat tepsire rakjuk, 250 fokos sütőben feketére sütjük. 10-15 percig hagyjuk pihenni, utána viszonylag könnyen le lehet húzni a bőrét (a kápia paprikának inkább, a töltenivalónak kevésbé), végül kisebb kockákra vágjuk.
 
Egy evőkanálnyi zsírt olvasztunk egy nagyobblábasban, vagy szélesebb serpenyőben. Közepes lángon pár perc alatt körbepirítjuk rajta a kolbászdarabokat (kivéve a füstöltet), a sertéslábszárat, majd tányérra szedjük és félretesszük.
 
A visszamaradt zsírt egy nagy lábasba öntjük ha nem abban pirítottunk volna, hozzáadunk még egy-két evőkanállal, fél percre beledobjuk a fokhagymagerezdeket majd mielőtt megégnének ki is vesszük (ki lehet dobni, tovább már nem lesz rá szükség). Beleszórjuk a vékonyra vágott szalonnát, kis lángon zsírjára sütjük (ne barnuljon meg nagyon). Egy perc után hozzáadjuk a füstölt kolbászt is. Amint a nagyja zsír kisült a szalonnából, kolbászból, a felaprított vöröshagymát is beleszórjuk, 4-5 perc alatt közepes lángon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a félretett húsokat, sültpaprika darabokat, babérlevelet, majorannát.
 
Felöntjük 2-3 dl vörösborral (épp ellepje), nagy lángon elfőzzük az összes folyadékot vigyázva hogy oda ne égjen, majd levesszük a tűzről. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a burgonyát, paradicsomot, erőspaprikát, jól átforgatjuk, és visszatesszük a tűzre, nagy lángra. 
 
Felöntjük annyi forró vízzel, hogy kb. 1-2 cm-rel ellepje. Felforraljuk, ízesítjük, fedő alatt másfél óráig gyöngyözve főzzük. Másfél óra után levesszük a fedőt, közepesre állítjuk lángot és a kívánt állagúra sűrítjük. Közben sózzuk, borsozzuk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr972751239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janikahhh (törölt) 2011.04.02. 14:50:52

mivammá? elromlott a sütő???

charliefirpo1 2011.04.02. 20:25:27

erőt gyűjtök a kirándulásra :D
süti beállítások módosítása