Ami a thai sült rizs lenne, legalábbis ez lett volna a cél. Egyik hétköznap, hogy másnapra legyen mit ebédelni. Gyors, finom, egyszerű (?).
Kellbele:
Fél bögre zöldborsó
2 közepes répa, julienne-re vágva
3 shalott hagyma, negyedekre vágva
7-8 közepes méretű friss csiperke, negyedekre, nyolcadokra vágva
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 evőkanálnyi aprított friss gyömbér
2 kimagozott, felaprított friss chili
15-20 dkg előfőzött, tisztított garnéla
1 bögre jázminrizs
1 teáskanálnyi kurkuma
1 teáskanálnyi szárított korianderlevél
1,5 evőkanál osztrigaszósz
2 evőkanál light szójaszósz
Frissen őrölt fekete bors
Mogyoróolaj
Szezámmag olaj
Sherry ecet
3 felvert tojás
1 citrom
Zenemellé: Nas & Damien Marley
Italmellé: Fröccs – Wunderlich Olaszrizling
Zöldborsót, répát 1-2 perc alatt lobogó vízben leforráztam, szitába öntve átmostam majd egy nagyadag hidegvízben félretettem.
A wokot forróra hevítettem, pár evőkanál mogyoróolajon néhány perc alatt aranybarnára pirítottam a gombát majd tányérra szedtem. Még egy kis olajat öntöttem a wokba, megvártam hogy a lehető legforróbb legyen és beleszórtam a garnélát. Fél percig forgattam nagy láng felett, majd beleszórtam a fokhagymát, gyömbért, chilit, shalott hagymákat, kurkumát, koriandert és az elősütött gombát. Ismét fél percig pirítottam. Felöntöttem szója- és osztriga szósszal, néhány evőkanál vízzel. Elforraltam a folyadék felét és hozzáadtam egy bögre főtt rizst. Összeforgattam, kis helyett hagytam a wok egyik szélén ahova a felvert tojást öntöttem. Kis ideig hagytam így sülni hogy kb. félkemény legyen az egész majd elkevertem a rizzsel. A borsót, répát leszűrtem és végül ezt is a rizshez adtam. Kis borsot szórtam rá, meg pár csepp sherryecetet, szezámmag olajat, citromlevet.