Idén hagyományosabb vizekre akartam szenteste evezni a tavalyi sütőtökös, lazacos kaland után. Többé-kevésbé sikerült is, legalábbis az első fogással.
Halászlét már régóta akartam főzni, csak eddig valahogy nem akaródzott mert az alaplét is én akartam csinálni. Később a harcsapaprikásnál a boltokban kapható halászlé sűrítmény (nem halászlékocka!) annyira bejött hogy ezen törekvésemet feladtam. Teljesen jó halízű lét kapunk, és a halapróléktól nem fog napokig bűzleni a lakás sem.
Szóval 2010, szenteste, első fogás:
Kellbele (6 főre):
10 dkg kolozsvári szalonna, apró kockákra vágva
2 fej vöröshagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 tv paprika, felkockázva
8 szem koktélparadicsom (félbe vágva), vagy két nagy fürtös felkockázva
1 teáskanál szárított majoranna
1 evőkanál édes nemes paprika
1 pohár fehérbor
Fél hegyes erős paprika (egy negyed a halászlébe egyben, egy negyed meg apró kockákra vágva díszítésnek)
2x200 g fagyasztott halászlé sűrítmény vagy 1,5 hal alaplé
1,2 liter víz
6 ponyszelet
30 dkg haltej
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Olívaolaj
Mellé-rá
Négy evőkanál tejföl
1 kaporág levelei, felaprítva
6 szelet kenyér
Italmellé: Wunderlich - Olaszrizling
Nagy fazékban két evőkanálnyi olívaolajon, kis láng felett zsírjára pirítottam a kolozsvári szalonnát, majd kiszedtem a szalonnadarabokat és félre tettem (egyelőre csak az ízére van szükség, a szalonna meg díszítéshez jó).
A hagymát, fokhagymát 10 percig közepes lángon folyamatosan keverve megpirítottam, 1 perccel a vége előtt rászórtam a majorannát (lehet hozzáadni kis olívaolajat ha kevésnek bizonyul és nagyon sülne). Felöntöttem 1 pohár fehérborral és teljesen elforraltam. Hozzáadtam a paradicsomot és nagy láng felett még egy percig sütöttem majd levettem a tűzről. Hozzákevertem az édes-nemes paprikát, visszatettem a gázra, hozzáadtam két doboz felolvasztott halászlésűrítményt 1,2 liter forró vízzel. Megszórtam hat-nyolc csipet tengeri sóval, fekete borssal, beledobtam a negyed hegyes-erős paprikát és felforraltam. „Takarékra” vettem a gázt, 1,5 óráig fedő alatt gyöngyöztetve főztem.
Szitán átpaszíroztam az egészet, majd visszaöntöttem a lábasba. Hozzáadtam a megmosott pontyszeleteket, haltejet, kis láng felett 10 percig főztem. Kivettem a halakat és amennyire lehetett kiszálkáztam. Ezt anyu mondta hogy jobban járok ha most csinálom. A hal felületén végighúztam az ujjam és ahol megakad ott van szálka. Az előfőzésnek köszönhetően könnyen kijön és a nagyját meg is lehet találni. Így nem kell annyit pöcsölni sem később evés közben. Óvatosan visszatettem a húsokat és még 5 percig rotyogtattam.
Egy mélyebb edényben közben elkevertem a tejfölt a felaprított kaporlevelekkel, átmelegítettem egy kis serpenyőben a szalonnát, a maradék hegyes erős paprikát apró kockákra vágtam.
Tányérra szedtem egy-egy halszeletet, rá a levest, rá a kapros tejfölt, szalonnadarabokat, mellé meg egy szelet olívaolajon pirított kenyeret.