Paella
2010. július 29. írta: charliefirpo1

Paella

 

A sok olasz rizottó után meg kellett már néznem a spanyol verziót is, a paellát. Elég sokféle elkészítési módja létezik ahogy néztem, én a mi van otthon a hűtőben verzió mellett döntöttem tegnap este. Sajnos spanyol rizs nem volt épp kéznél, nem tudom miben különbözhet az olasz rizottó rizstől de mivel több recept is ezzel készült ezért nem spiráztam túl a dolgot. A garnélás, tenger gyümölcsei változatot még majd lehet kipróbálom, elsőre megelégedtem a csirkehúsossal is. Tulajdonképpen olyan rizses lecsó féle cucc lett belőle, a padlizsán, rozmaring, chili, olívaolaj, citrom miatt enyhe mediterrán beütéssel. Így utólag végiggondolva lehet nem is lőttem nagyon mellé, valószínű ez a déli népek mifelénk ismert lecsója (de ez csak olyan kósza gondolat a fejemben).
Mindenesetre nem maradt a tányéron túl sok minden.
 
Kellbele:
 
1 kaliforniai paprika
7-8 szem különböző méretű paradicsom
1 padlizsán
Marék zöldbab
3 csirkecomb, bőre lehúzva, kicsontozva
1 bögre rizottó rizs (arborio)
7 dl tyúkhúsleveslé
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 lilahagyma, apróra vágva
Fél evőkanál kurkuma
1 friss chilipaprika, kimagozva, felaprítva
2-3 Citrom
3 szárított paradicsom, apróra vágva
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Fél evőkanál rozmaringlevél
3 babérlevél
Olívaolaj
1 dl fehérbor
 
Zenemellé: Thievery Corp-The cosmic game
Italmellé: Etyeki olaszrizling
 
Előszöris a csirkecombokat lebőröztem, kicsontoztam és falatnyi darabokra vágtam (1 combot 6 darabra, mondjuk jó nagyok voltak). Egy nagy tálba tettem őket, megszórtam 4-5 csipet sóval, 3-4 csipet durvára őrölt fekete borssal, fél citrom levét facsartam rá, majd egy korty olívaolajat adtam még hozzá és jól összeforgattam az egészet. Közben lobogó vízbe dobtam pár percre a paradicsomot (előtte kereszteket vágtam az egyik végébe mindnek), leszűrtem és leszedtem a bőrét. Szintén a vízbe dobtam néhány perce a zöldbabot, majd leszűrtem és hideg (jeges) vízben félretettem. A kaliforniai paprikát kimagoztam, félbe vágtam és jó 10 percre a grillsütőbe tettem ameddig a teteje enyhén megfeketedett. Ezután 5-10 percig pihentettem, utána már könnyedén le lehetett húzni a héját, végül 3-4 cm-es kockákra daraboltam. A hagymát, fokhagymát, chilit apróra vágtam, a padlizsánt hosszában negyedekre, kimagoztam és ujjnyi vastag csíkokra szeleteltem. Egy nagy serpenyőt felhevítettem majd beledobáltam a csirkefalatokat. Kis olívaolajat locsoltam még rá és közepes lángon 5-10 perc alatt minden oldalukat aranybarnára sütöttem, majd egy tányérra félrettem. A serpenyőbe egy fél citrom levét facsartam amitől az ottmaradt húsdarabok feloldódtak és ezt a szaftot is a húsra öntöttem. Ezután még egy korty olívaolajat locsoltam bele és szintén közepes lángon pár perc alatt folyamatosan forgatva megpirítottam a padlizsánszeleteket majd ezeket is félretettem egy tányérra. A serpenyőbe még egy kis olívaolajat öntöttem és kis lángon 5-7 percig pirítottam a lilahagymát. Három perc után hozzáadtam az apróra vágott szárított paradicsomot, hét perc után a fokhagymát, felaprított chilipaprikát, fél teáskanál kurkumát és még 3 percig forgattam kis lángon. Beleöntöttem a bögre rizst, pár percig nagy lángon pirítottam és felöntöttem egy deci fehérborral. Megvártam míg elpárolog majd hozzáadtam 1,5 dl húsleveslét, rádobtam három babérlevelet, pár rozmaringot és kis lángon elkezdtem rotyogtatni. Összesen 25-30 percig főztem folyamatosan pótolva a folyadékot, ameddig a rizsszemek puhák és még épp roppanósak nem lettek. 10 perc után beletettem a csirkehúst, padlizsánt, kaliforniai paprikát, a vége előtt öt perccel a zöldbabot. Végül sóztam, borsoztam még egy kicsit, ráfacsartam egy fél citrom levét, jól összeforgattam, tányérra szedtem és meglocsoltam egy kis olívaolajjal.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr982186004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása