
Most viszont vissza a krumplistésztához, amit szombaton sikerült összekotyvasztanom. Az ötlet szintén hét közben merült fel tévézés közben. Nem is tudtam hogy az olaszok is csinálnak valami hasonlót, bár így utólag elég egyértelmű amennyi fajta tésztát meg nem zabálnak. Ez meg nagyon megtetszett mert a mi hagymás paprikás verziónk helyett ők ugye a paradicsomhoz ragaszkodnak. Meg a parmezánhoz. Amiben ez a két összetevő benne van az annyira rossz már nem is lehet. Szóval a műsor után megkerestem a receptet, belegondoltam még egykét dolgot és már megis volt a szombati vacsora.
Kellebele (6 főre):
2 közepes méretű vöröshagyma, apróra vágva
6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 ujjnyi vastag szelet baconszalonna, (vagy más húsos szalonna) vékony csíkokra vágva
6 közepes szem újkrumpli
6 közepes méretű fürtös paradicsom
2 zellerszár, apró kockákra vágva
3 kisebb répa, apró kockákra vágva
1 rozmaringág levelei, felaprítva
6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 ujjnyi vastag szelet baconszalonna, (vagy más húsos szalonna) vékony csíkokra vágva
6 közepes szem újkrumpli
6 közepes méretű fürtös paradicsom
2 zellerszár, apró kockákra vágva
3 kisebb répa, apró kockákra vágva
1 rozmaringág levelei, felaprítva
3 szárított paradicsom, felaprítva
Fél zacskó (250 g) fodros nagykocka, durumtésztából
Két nagy marék (kb. 10 dkg) reszelt parmezán
Só
Frissen őrölt fekete bors
Olívaolaj
Fél zacskó (250 g) fodros nagykocka, durumtésztából
Két nagy marék (kb. 10 dkg) reszelt parmezán
Só
Frissen őrölt fekete bors
Olívaolaj
Zenemellé: V.A. Reggae Hits 2006, 2007
Italmellé: Lisicza Portugieser 2008, Mészáros Pál Kadarka 2008

A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam, a répát, zellerszárakat kis, kb. 1 cm-es kockákra, a baconszalonnát meg vékony csíkokra. Egy nagy lábasban közben feltettem vizet forrni szintén kilenc csipet sóval és egy kortynyi olívaolajjal a tésztához. Egy másik fazékba 2-3 evőkanálnyi olívaolajat melegítettem és kis lángon elkezdtem pirítani a felkockázott szalonnát. Pár perc után hozzáadtam a vöröshagymát és még 3-4 percig sütöttem együtt az egészet. Aztán beledobtam a répát, zellerszárat, szárított paradicsomot és tovább pirítottam közepes lángon gyakran keverve. 5 perc után rászórtam a fokhagyma felét és még egy percig együtt sütöttem.
A paradicsomokat kézzel belepasszíroztam. Megvártam hogy felforrjon majd kis lángon rotyogtattam ameddig be nem sűrűsödött (kb. 10-15 percig). Közben a tésztát 8 perc alatt lobogó vízben megfőztem, egy bögre főzőlét félretettem és leszűrtem. A krumplit meghámoztam, Évi meg reszelt egy jókora adag parmezánt. Mikor a szósz besűrűsödött megszórtam 3-4 csipet sóval, jó adag frissen őrölt fekete borssal és a krumplit is beletörtem. Rászórtam a reszelt parmezánt, megvártam hogy elolvadjon és hozzáadtam a tésztát meg kb. 1 dl főzőlét. Jól összekevertem, még egy kicsit fűszereztem és félretettem. Egy kis serpenyőben korty olívaolajat melegítettem és kis lángon egy perc alatt megpirítottam a maradék fokhagymát, apróra vágott rozmaringleveleket. Ezt is ráöntöttem a krumplistésztára és még egyszer összeforgattam az egészet. Parmezánforgácsokkal, kis olívaolajjal és durvára őrölt fekete borssal ettük..
