Caesar Cardini salátája
2010. április 19. írta: charliefirpo1

Caesar Cardini salátája

Multkor a malackarajon bukkantam rá egy bejegyzésre ami a cézársalátáról szólt. Mostanában amúgyis túlzásba viszem a zabálást gondoltam egy kis saláta nem árthat. A cézár salátát meg amúgy is tök sok helyen lehet kapni, gondoltam rákukkantok mi is lehet az igazi. Jó kis cikk volt, mikor másodjára rákerestem már a korrektor blog bejegyzése osztotta nyelvtanilag, ezért is a cím, hátha ez a megfelelő. Lényeg a lényeg nekiindultam római salátát venni merugye az kell bele. Két piacot és egy hipert megjártam de valahogy kifogtam azt a napot amikor mindenki ilyet akar csinálni mer seholse volt. Úgyhogy a második próbálkozásra sikerült csak rómaiból összeraknom, még sose ettem de legalább mostmár tudom mi az a saláta. A sima fejest is szeretem meg minden, de ez szerintem tényleg tökjó, megéri a pénzét. Minden része finom, roppanós, stb.
A bejegyzésben ahogy átjött az volt a lényeg hogy az uborkás, majonézes dolgokat el kell felejteni mert nemigazán kell bele. Az egyik külföldi honlapon hosszasan elemezték asszem pont Gordonét és az egyik mondat valahogy így szólt: lehet beletenni uborkát, paradicsomot, csirkét. Lehet hogy jó saláta lesz, de nem caesar saláta (mondjuk Gordon talán pont felhúzza a dresszinget egy kis majonézzel :). Szóval tartottam magam nagyjából a recepthez és csak egy kicsit estem túlzásba ezalkalommal.

Ja itt a story:http://en.wikipedia.org/wiki/Caesar_salad

Kellbele:

1 fej római saláta, a külső levelek leválasztva (ami nem roppan hanem szottyadt inkább de frissnél ilyen nemnagyon van)
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma késlappal összetörve
1 teáskanál szardellapaszta
1 dl olívaolaj
0,5 dl fehérborecet
2 evőkanál worcestershire szósz
1 teáskanál tabasco szósz
2-3 csipet só (ízlés szerint, én lehet kicsit többet szórtam bele, meg kell kóstolni)
fél teáskanál frissen őrölt feketebors
fél citrom leve
1 tojás sárgája (nemárt ha friss mert nyersen kell bele)

1 teáskanál dijoni mustár
1 marék durvára szeletelt petrezselyem
1 fél marék parmezán (zöldséghámozóval szelve, nem reszelve ugye)
2 marék falatnyi darabokra tépett szikkadt kenyér vagy bármi ilyesmi (azér bajor rozskenyérrel lehet nem olyan jó)
1 marék darabolt baconszalonna vagy a szeleteltből három szelet vékony csíkokra vágva

Hát tulajdonképpen mivel saláta kurvaegyszerű az egész. A salátát leveleire szedtem, megmostam, lecsepegtettem és félbetéptem egy nagy salátástálban (utóbb keresztbe). A bacont kis olívaolajon megpirítottam pár perc alatt és rádobtam a salátalevelekre. A kenyeret egy késlappal széttört fokhagyma társaságában kis olívaolajon felhevített wokban pár perc alatt aranybarnára pirítottam. A felszeletelt fokhagymát, olívaolajat, ecetet, worcester- és tabasco szószt, szardellapasztát (szardellafilé kellene bele, de mivel össze lesz darálva az egész szerintem ez már részletkérdés), mustárt sóval, borssal, tojással egy tálba öntöttem és botmixerrel jól összekevertem. A végén egy kis citromlevet csepegetettem bele és elkevertem a petrezselyemmel. A dresszing felét ráöntöttem a salátalevelekre, átforgattam, nagy tányérra szedtem, megszórtam a pirított kennyérel, parmezánnal és még locsoltam rá egy kicsit az öntetből.
Hú....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr21935735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pizs (törölt) 2010.04.23. 13:10:12

Finom!!! Így még nem csináltam, de megfogom!
Most megkívántam nagyon... :)

charliefirpo1 2010.04.25. 11:11:34

az hát, dresszing mindent visz :D
majd írd meg hogy sikerált ;)
süti beállítások módosítása