Jöjjön akkor most megint egy főzelék, ne teljen már el úgy hét ugyebár hogy nem volt az is. A nagy kedvencem még nem írtam le, párszor már csináltam és szerintem most már ezt a verziót fogom elővenni ha zöldbabot akarok enni. Asszem még fogok csinálni tökfőzeléket valamikor csak hogy az is meglegyen, meg krumplit. Abból láttam egy elég jót ma délután nagy kedvencemtől Benerobitól. Meg is lepődtem mer egész megtetszett.
De most akkor zöldbab.
Kellbele:
300 g fagyasztott vagy friss zöldbab
5 g vaj
1 evőkanál olaj (mogyoróolajat használtam mert épp van itthon)Ű
1 fej salátahagyma, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt pirospaprika
kis őrölt bors
só
fél liter tyúkhúsleves alaplé
kis marék petrezselyem apróra vágva
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
kiskanál ecet
2 babérlevél
Egy lábasban kis olajon felolvasztottam a vajat, rádobtam az apróra vágott hagymát és lassú tűzön tíz percig pirítottam. Utána rádobtam a fokhagymát, és még egy-két percig pirítottam, majd megszórtam a pirospaprikával. Beledobtam a zöldbabot, még egy kis vajat adtam hozzá, pár percig ezt is pároltam így együtt, végül felöntöttem kb. fél liter tyúkhúsleves alaplével, és kis lángon kb. fél órán át főztem. Kivettem belőle a babérlevelet, egy nagyobb bögrében csomómentesre kevertem a tejfölt a liszttel és szedtem hozzá annyi lét a zöldbabról hogy felmelegítse. Az égeszet folyamatosan kevergetve hozzáöntöttem a zöldbabhoz, egy-két percig még főztem hogy kicsit besűrűsödjön. Sült csirkemellel, pirított baguette-tel ettem, kis petrezselymet szórtam még rá. Ja igen, elfelejtettem az ecetet beleönteni a végén, majd legközelebb...