Liguria, part 1 - Spaghetti alle vongole
2015. augusztus 16. írta: charliefirpo1

Liguria, part 1 - Spaghetti alle vongole

A „mit egyen az ember, ha épp nyaral” kérdésben én személy szerint azt a nézetet vallom, hogy egyrészt inkább szeretek főzni, mint étterembe járni (gondolom, ezen azért senki sem lepődik meg), ha meg már főzök, akkor valami helyhez köthető dolgot szeretek csinálni. Idén úgy hozta a sors, hogy sikerült eljutnunk az Olasz Riviérára, Liguriába.

riomaggiore_2_blog.jpg

Ha Olaszországról van szó, kb. két dolog mindenkinek az eszébe jut étel téren, a pizza meg a spagetti. Pizzát kicsit macerás nyaralás közben összerakni, viszont spagetti téren viszonylag hamar egész jó dolgokat össze lehet hozni. Úgyhogy a következő két bejegyzés két variáció spagettire, amit mindenki bátran kipróbálhat, csak egy serpenyő meg egy fazék kell hozzá.

spagetti_alla_vongole_1.jpg

Egyik nagy álmom már régóta az volt, hogy friss kagylóból készítem el a kagylós spagettit, és most legnagyobb örömömre ez össze is jött. A spaghetti alle vongole-nak két dokumentált verzióját leltem fel, az egyik a bianco, a másik a rosso.

laspezia_piac_2_blog.jpgA rosso-ba, milyen meglepő, kerül paradicsom is, úgyhogy ez most rosso lett, bár mikor főztem még nem tudtam, csak azt, hogy igen szépek voltak a paradicsomok (is) a helyi piacon, úgyhogy akartam tenni bele pár szemet. Meg épp előző nap vettem néhány üveg prosecco-t is, úgyhogy mezei száraz fehérbor helyett prosecco került a kagylós spagettinkbe. A receptek szerint más nem is igen kellene hozzá, én azért egy kis parmezánt meg rukkolát még odapakoltam, mert mindkettő nagy kedvencem.


Hozzávalók, 2 főre

Két gerezd fokhagyma, felaprítva,

Fél friss chili, felaprítva,

Nagy marék petrezselyem, szárai, levelei külön-külön felaprítva,

Nagy maréknyi frissen reszelt parmezán,

Fél citrom leve,

5-600 g kagyló (úgy vegyük, hogy valószínű kell majd kidobni belőle),

3-4 paradicsom, nagyobb darabokra vágva,

Olívaolaj,

Fejenként kb. 80-90 g spagetti tészta,

1,5 dl prosecco, vagy száraz fehér bor

(Rukkola)

 

 

 
spagetti_alla_vongole_3.jpg

 

A kagylót válogassuk át, ami kinyílt, enyhén ütögessük meg, ha ezután nem csukódik be dobjuk ki. A héjáról szedjük le a koszt, tegyük hideg vízbe, majd rakjuk a hűtőbe pár órára. Közvetlen főzés előtt öblítsük át párszor. 

A tésztát sós vízben főzzük al dentére. Miközben a tészta fő, készítsük el a kagylót.

Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk forróra, öntsünk rá egy löket olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, chilit, felaprított petrezselyemszárat. Pirítsuk gyorsan át, vigyázva, hogy a fokhagyma meg ne égjen. Adjuk hozzá a leszűrt kagylót, paradicsomot, öntsük rá a bort, fedjük félig le, közepes lángon főzzük ameddig a kagylók ki nem nyíltak (pár perc az egész). Ami nem nyílt ki, dobjuk a kukába. Adjuk hozzá végül a megfőtt tésztát, rázzuk össze, vegyük le a tűzről. Szórjuk meg a felaprított petrezselyemlevéllel, parmezánnal, locsoljuk meg még egy löket olívaolajjal, fél citrom levével. Keverjük még egyszer össze, rukkolával, (vagy a nélkül) tálaljuk.

spagetti_alla_vongole_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr37650640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása