Báránycomb steak vöröslencsével
2015. július 21. írta: charliefirpo1

Báránycomb steak vöröslencsével

 

sult_baranycomb_2.jpg

Báránycomb szeleteket a kedvenc hentesünknél, Ákosnál lehet általában kapni a Fővám téri Steak Shopban. Párszor már nekifutottam, mivel a közepén van egy szép csont, rajta van a bőre is, kicsit trükkösebb a sütése mintha egy hátszínnel próbálkoznánk, de azért nem egy nagy ördöngösség. Kicsit tovább kell sütni, meg nem árt, ha 1-2 cm mélyen átvágjuk a pár helyen hús szélét, így nem púposodik majd fel sütés közben. Fűszerezni a klasszikus rozmaringos, fokhagymás fűszerezésen kívül lehet keletiesen is, hisz az arab / indiai konyha egyik kedvelt alapanyaga a bárány. Nekem most épp az indiaihoz jött meg a kedvem, így kapott egy szép adag indiai ötfűszeres szárazpácot. Köretnek, ha már indiai irányba indultam el, egy gyors dahlt készítettem. Aki esetleg nem hallott még róla, tulajdonképpen egy lencsefőzelék, vöröslencséből, „gazdagon” fűszerezve, legalábbis nekem így jött át.  

dahl_1.jpg

 

Hozzávalók (3 főre):

Bárány
Fejenként egy, kb. ujjnyi vastag szelet báránycomb,
Teáskanálnyi indiai ötfűszer keverék (görögszéna, nigella, római kömény, fekete mustármag, édeskömény),
Durva szemű tengeri só,
Tisztított vaj, vagy mogyoróolaj,

Dahl
400 g vöröslencse,
100 g (4-5 fej) salotta hagyma, vagy egy közepes fej vöröshagyma, apróra vágva,
Egy gerezd fokhagyma, felaprítva,
Teáskanálnyi reszelt gyömbér,
Fél teáskanálnyi mustármag,
Fél kávéskanálnyi chilipor,
Fél kávéskanálnyi őrölt római kömény,
Fél kávéskanálnyi őrölt kurkuma,
Tengeri só,
3-4 dl húsleves alaplé,
2 dl kókusztej,
Evőkanálnyi felaprított korianderlevél,
Evőkanálnyi olívaolaj,
Teáskanálnyi vaj,
Fél citrom

Saláta
Két, három maréknyi bébispenót,
Maréknyi csíra,
Fél citrom,
Olívaolaj

 

Dahl

dahl_3.jpg

A mustármagot forró serpenyőben pirítsuk meg, ha elkezd kipattogni, öntsük mozsárba, törjük össze. Egy nagyobb lábasban olvasszuk fel a vajat kevés olívaolajon, ha felhabzott adjuk hozzá a felaprított hagymát csipetnyi sóval.  Dinszteljük 3-4 percig közepes lángon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, gyömbért. 1 perc után adjuk hozzá a szárított fűszereket is, keverjük alaposan össze. Végül dobjuk rá a vöröslencsét, öntsük fel alaplével, enyhén sózzuk. Forraljuk fel, kis lángon főzzük roppanósra (15-35 perc).   Főzés közben több részletben adjuk hozzá a kókusztejet, ha mindet hozzáadtuk és még nem elég puha a lencse, vízzel / alaplével hígítsuk. A végén korianderrel, pár csepp citromlével, sóval ízesítsük.

Bárány

sult_baranycomb_3.jpg

Az indiai ötfűszer keverékből kb. egy evőkanálnyit pirítsunk meg forró serpenyőben (1 perc elég neki), majd törjük össze mozsárban. A bárányt tisztítsuk meg, a széleit vágjuk be (különben sütés közben „felpúposodik”), fűszerezzük, tegyük hűtőbe 1-2 órára (vagy egy éjszakára). Sütés előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, szalvétával töröljük le a fűszer nagyját.

Forró serpenyőben olvasszuk fel a tisztított vajat. Enyhén sózzuk a bárányszeleteinket, majd tegyük őket a serpenyőbe. Süssük kb. 1,5 percig, közben tegyünk minden szelet tetejére kevés tisztított vajat, majd fordítsuk meg. Vegyük lejjebb a lángot, süssük tovább kb. öt percig, egyszer majd fordítsuk még meg mindet. Ha elértük a kb. 60 fokos maghőmérsékletet, szedjük előmelegített tányérra, pihentessük 60 fokra előmelegített sütőben 5 percig (kevés vajat tehetünk még rá).

Saláta

Mossuk és szárítsuk meg a spenótot, keverjük össze kevés csírával, tálalás előtt pár csepp citromlével, olívaolajjal ízesítsük.

 

 sult_baranycomb_11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr617506348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása